Εδωσε 15 εκατ. για να διαφύγει στον Λίβανο ο Γκοσν

Το να ζεις σε συνθήκη ημιελευθερίας στην Ιαπωνία και σε καθεστώς φυγάδα στον Λίβανο αποδεικνύεται αρκετά δαπανηρή επιχείρηση για τον Κάρλος Γκοσν, τον «επιχειρηματικό αστέρα» και πρώην κραταιό εμπνευστή της γαλλοϊαπωνικής συμμαχίας Renault – Nissan – Mitsubishi. Η δραπέτευσή του από την Ιαπωνία, όπου τελούσε σε καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού, του κόστισε τουλάχιστον 29 εκατ. δολάρια με τους αρχικούς υπολογισμούς. Για τις εγγυήσεις, που δόθηκαν μετά τη διπλή σύλληψη, χρειάστηκαν 14 εκατ. δολάρια, ενώ η όλη οργάνωση και εκτέλεση του σχετικού σχεδίου διαφυγής με την ανάμειξη τουλάχιστον 25 ανθρώπων μπορεί να απαίτησε κεφάλαιο 15 εκατ. δολαρίων ή και περισσότερο. Τα παραπάνω και όσα άλλα χρειάστηκε να δοθούν τους 13 μήνες που μπαινοβγαίνει στη φυλακή ο Κάρλος Γκοσν, του έχουν μειώσει τη μη ευκαταφρόνητη περιουσία κατά 40%, βάσει του δείκτη δισεκατομμυριούχων του πρακτορείου Bloomberg, Βloomberg Billionaires Index. Συγκεκριμένα, η περιουσία του σήμερα υπολογίζεται στα 70 εκατ. δολάρια, έναντι 120 εκατ. δολαρίων πέρυσι, μόλις παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Πάντως, στο ποσό αυτό δεν είχε συμπεριλάβει το Bloomberg τα περιουσιακά στοιχεία του Κάρλος Γκοσν όταν συνελήφθη. Σε αυτά συγκαταλέγονταν και οι μετοχές του στη Renault – Nissan, αξίας σχεδόν 60 εκατ. δολαρίων, οι οποίες πλέον έχουν κατασχεθεί ή πουληθεί – πάντως, δεν έχει διευκρινισθεί εάν έγινε κάποια κατάσχεση, δεδομένου ότι στην Ιαπωνία «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ενεργειών, που συνδέονται συνήθως με το οργανωμένο έγκλημα. Ούτως ή άλλως, οι δαπάνες για τον διασημότερο φυγάδα του κόσμου θα συνεχίσουν να διογκώνονται – αρκετοί θα στραφούν εναντίον του.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βηρυτό, πρώτη φορά μετά τη σύλληψή του το 2018, ο Κάρλος Γκοσν διακήρυξε πολλές φορές την αθωότητά του για κατηγορίες σχετικές με απόκρυψη από τις οικονομικές υπηρεσίες της Ιαπωνίας του πραγματικού ύψους των αποδοχών του από τη Nissan και χρήση πόρων της εταιρείας για ίδιο όφελος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση της χώρας, τους εισαγγελείς της και διοικητικά στελέχη της Nissan ότι οργάνωσαν μια εις βάρος του συνωμοσία, με κατάληξη τη σύλληψή του. Και πρόσθεσε: «Είμαι συνηθισμένος σε απαιτητικές αποστολές, οπότε μπορείτε να περιμένετε να πάρω πρωτοβουλία προσεχώς για να καθαρίσω το όνομά μου». Κι αυτό ίσως να σημαίνει και έκδοση βιβλίου, που θα τα λέει όλα, σύμφωνα με τον κρατικό ιαπωνικό τηλεοπτικό σταθμό ΝΗΚ.

Ηδη ο Κάρλος Γκοσν έχει μεγάλη απώλεια εισοδήματος, διότι η Nissan ακύρωσε το πακέτο αποζημίωσης που αφορούσε τη συνταξιοδότησή του και σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν μετοχές, ενώ η Renault είπε ότι ακυρώνει ανάλογη συμφωνία μαζί του. Μεταξύ των κατηγοριών που τον βαρύνουν, πολλές αφορούν αυτές ακριβώς τις συνταξιοδοτικές απολαβές των 140 εκατ. δολαρίων, που δεν έχει ακόμη εισπράξει. Στη Γαλλία, επίσης, διεξάγεται έρευνα για ενδεχόμενη κατάχρηση κεφαλαίων της Renault από τον διάσημο φυγάδα, τα οποία πιθανώς να χρησιμοποίησε για να οργανώσει υπερπολυτελή πάρτι και να πληρώσει για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Συν τοις άλλοις, ο Γκοσν έκανε εξωδικαστικό διακανονισμό με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ύψους 1 εκατ. δολαρίων, διότι τον κατηγορούσε ότι δεν δήλωσε επακριβώς τις δυνητικές συνταξιοδοτικές απολαβές του. Εκείνος δεν παραδέχθηκε την ενοχή του, ούτε την αρνήθηκε. Τέλος, η Nissan σχεδιάζει να στραφεί εναντίον του για να τον διώξει από τη βίλα όπου διαμένει στη Βηρυτό, η οποία της ανήκει, ενώ οι ιαπωνικές αρχές ενδεχομένως να ζητήσουν κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του στην Ελβετία, όπου είχε συναλλαγές με τον τραπεζικό όμιλο Julius Baer Group.

Πηγή: kathimerini.gr