Εικόνες από το ψηφιακό μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας

Οι ηγέτες του κόσμου και οι μεγαλύτεροι διεθνείς οργανισμοί συνεδριάζουν μέσω τηλεδιασκέψεων, οι επιχειρήσεις λειτουργούν με τηλεργασία και τα παιδιά εκπαιδεύονται με τηλεκπαίδευση μέσω Ιντερνετ. Σύμφωνα με την UNESCO, το 90% των μαθητών ανά τον κόσμο παραμένει σπίτι, τουλάχιστον 1,5 δισ. παιδιά. Οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται εσπευσμένα και χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία να διοργανώσουν online μαθήματα. Η ετήσια παράλληλη σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας διοργανώνεται online αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι ακροάσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα γίνουν για πρώτη φορά με τη χρήση των τηλεπικοινωνιών.

Εν ολίγοις, η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε την παγκόσμια οικονομία να ρίξει εσπευσμένα μια ματιά στο ψηφιακό της μέλλον. Στην πράξη, ο κόσμος κάνει μια γενική δοκιμή επιχειρηματικών και εργασιακών πρακτικών που εδώ και καιρό φαίνονται ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Στο μεταξύ, όμως, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους από ένα ευρύτατο φάσμα τομέων: σερβιτόροι, αεροσυνοδοί, γυμναστές και κάθε είδους επάγγελμα του ευρύτερου τομέα των υπηρεσιών δεν λειτουργεί. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, αυτό καθιστά επιτακτική όσο ποτέ την ανάγκη να διασφαλισθεί η επιβίωση των τομέων που μπορούν να λειτουργήσουν online, καθώς η παγκόσμια οικονομία διέρχεται τις πιο σκοτεινές ημέρες της μετά τη Μεγάλη Υφεση.

Το μέγεθος της ψηφιακής οικονομίας δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) επιχειρεί μια γενική εκτίμηση του μεγέθους της σε ένα φάσμα από 4,5% έως 15,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Υπάρχουν, φυσικά, σημαντικές αποκλίσεις από χώρα σε χώρα. Είναι, ωστόσο, σαφές πως όσες επιχειρήσεις ή χώρες έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν online τις εμπορικές συναλλαγές ή και την παροχή υπηρεσιών θα το κάνουν, για να περιορίσουν όσο μπορούν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στις 9 Απριλίου, η Microsoft ανέφερε πως μετά τη 16η Μαρτίου εκτινάχθηκε κατά 200% η χρήση του προγράμματός της Microsoft Team για ομαδική εργασία. Κατέγραψε συγκεκριμένα 2,7 δισεκατομμύρια συνεδριάσεις μέσω αυτού του προγράμματος, ενώ στις 16 Μαρτίου ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόνον 900 εκατ. Παράλληλα, η πλατφόρμα Zoom, που διευκολύνει φίλους και συναδέλφους να κουβεντιάσουν χαλαρά για θέματα εκτός εργασίας, γνώρισε παρόμοια αύξηση των χρηστών της. Από 10 εκατ. υπαλλήλους γραφείου την ημέρα που την επισκέπτονταν, οι επισκέψεις έχουν υπερβεί τα 200 εκατ.

Το αίσθημα της απομόνωσης

Ο Μαρκ Χέρλαχ, νομικός στην εταιρεία Eversheds Sutherland LLP στην Ουάσιγκτον, προεξοφλεί πως «έπεται σειρά από παρενέργειες». Οπως δηλώνει στο Bloomberg, εκτιμά πως η εμπειρία μας από την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας και τη μεταφορά της στον ψηφιακό κόσμο «θα αλλάξει τον τρόπο που χτίζουμε τις πόλεις μας, τον τρόπο που κυκλοφορούμε σε αυτές και το πώς χρησιμοποιούμε την ενέργεια». Ο ίδιος συνομιλεί με τους πελάτες του και με κυβερνητικούς αξιωματούχους από το σπίτι του, ενώ κατορθώνει να περνάει ευχάριστες ώρες με τους φίλους του μέσω βιντεοκλήσης. Εχει, έτσι, καταφέρει έως τώρα να μείνει σε επαφή με φίλους και συναδέλφους, αλλά αρχίζει να ανησυχεί για το αίσθημα της απομόνωσης που ενδέχεται να βιώσει εάν χρειαστεί να παραταθεί η περίοδος της κοινωνικής απομόνωσης.

Στο μεταξύ, πάντως, το κόστος για τη σύνδεση στο Ιντερνετ έχει υποχωρήσει σημαντικά, διευκολύνοντας μια έκρηξη στη λειτουργία των online εργαλείων. Επιτρέπει, έτσι, σε πολλούς υπαλλήλους γραφείου να είναι πλήρως αποδοτικοί δουλεύοντας από το σπίτι και στα διευθυντικά στελέχη και στους εργοδότες να παραμένουν σε επαφή με το προσωπικό τους.

Νέο «ψηφιακό» πλάνο

Ορισμένες εταιρείες εξετάζουν ήδη πώς μπορούν να αλλάξουν τις διάφορες λειτουργίες τους ακόμη κι όταν θα αποτελεί παρελθόν η πανδημία. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Σατίς Σανκάρ, συνεργάτης της Bain & Company, ανέφερε πως μεταξύ άλλων κάποιες εταιρείες εξετάζουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα δαπανηρά επαγγελματικά ταξίδια και να συρρικνώσουν τον προϋπολογισμό τους για εγκαταστάσεις. Στόχος τους, να επενδύσουν περισσότερα σε σύγχρονες και αποτελεσματικές τεχνολογίες και σε συστήματα εργασίας εγκατεστημένα στην κατοικία των υπαλλήλων.

Πηγή: kathimerini.gr