Εισφορές κύριας, επικούρησης, εφάπαξ σε έναν «λογαριασμό»

Ενιαία ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής εκδόθηκαν την Τρίτη, για τους περίπου 200.000 μη μισθωτούς, γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, με ημερομηνία πληρωμής τη 15η Σεπτεμβρίου.

Η έκδοση ενιαίων ειδοποιητηρίων και η ταυτόχρονη πληρωμή των εισφορών που ξεκίνησε χθες προβλέπονται στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να κάνει λόγο για νέα εποχή στον e-ΕΦΚΑ.

Συνολικά, χθες αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια εισφορών μηνών Ιουλίου 2020 για το σύνολο του 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, με τα ενιαία να αφορούν τους περίπου 200.000 που υπόκεινται σε ασφάλιση για επικουρική σύνταξη ή και εφάπαξ. Η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής είναι η 15η Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι με το νέο σύστημα εισφορών που ισχύει από φέτος για τους μη μισθωτούς, οι περίπου 200.000 επιστήμονες αλλά και επαγγελματίες, όπως αρτοποιοί και πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, κλήθηκαν να επιλέξουν και μεταξύ των 3 διαφορετικών κατηγοριών που αφορούν τις εισφορές επικούρησης ή και εφάπαξ, παράλληλα από τις 6 κατηγορίες που ισχύουν για την κύρια ασφάλιση.

Η ελάχιστη εισφορά για τους μηχανικούς, εργολήπτες, δικηγόρους και συμβολαιογράφους υπολογίζεται στα 288 ευρώ καθώς στα 220 ευρώ της κύριας ασφάλισης θα πρέπει να προστεθούν τα 42 ευρώ ελάχιστης εισφοράς για επικούρηση και τα 26 ευρώ που αντιστοιχούν στην πρώτη υποχρεωτική κατηγορία εισφορών για εφάπαξ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, υποχρέωση ασφάλισης για επικούρηση ή και πρόνοια έχουν περίπου 200.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στα πρώην ταμείο ΕΤΑΑ και ειδικότερα:

• Μηχανικοί του πρ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ: ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.

• Γιατροί – υγειονομικοί του πρ. ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ: ασφαλίζονται για εφάπαξ.

• Δικηγόροι Αθηνών του πρ. ΕΤΑΑ – ΤΑΝ: ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.

• Δικηγόροι υπόλοιπης Ελλάδας: ασφαλίζονται για επικουρική.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η νέα απλουστευμένη και εκσυγχρονισμένη διαδικασία ειδοποίησης των ασφαλισμένων θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα βελτιώνει αισθητά την αποτελεσματικότητα του φορέα, θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Να σημειωθεί ότι εισφορά για επικουρική ασφάλιση έχουν και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του πρ. ΟΑΕΕ καθώς και οι αρτοποιοί του πρ. ΟΑΕΕ, για τους οποίους δεν προβλέπεται ακόμη η έκδοση ενιαίων ειδοποιητηρίων.

Πηγή: kathimerini.gr