Εκπρόθεσμες τροποποιητικές Ε9 χωρίς πρόστιμο

Τη δυνατότητα να υποβάλουν στο σύστημα Taxisnet εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ακινήτων (Ε9) για τα έτη της περιόδου 2010-2020, χωρίς επιβάρυνση με το πρόστιμο των 100 ευρώ, έτσι ώστε να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς επίσης και τα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τα είδη των εμπράγματων δικαιωμάτων τους, έχουν οι ιδιοκτήτες, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αντιστοιχούν με αυτά που θα δηλωθούν ή έχουν ήδη δηλωθεί στο κτηματολόγιο. Παράλληλα, με άλλη διάταξη θεωρούνται εμπρόθεσμες οι καταστάσεις φορολογικών στοιχείων του έτους 2014 που υποβλήθηκαν από 21 Ιανουαρίου 2016 έως και 25 Ιανουαρίου 2016, και τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ακυρώνονται ή εφόσον έχουν εισπραχθεί συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές και εάν δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται. Με άλλες διατάξεις ορίζεται ότι:

1. Μειώνεται η φορολογία για τα τυχερά παιχνίδια για τις εξής κατηγορίες:

• Τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια που εκμεταλλεύεται η ΟΠΑΠ.

• Τα κέρδη από τα τυχερά παίγνια που διεξάγουν αδειοδοτημένοι πάροχοι.

• Τα κέρδη από αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα που διεξάγουν αδειοδοτημένοι πάροχοι θα φορολογούνται ανά δελτίο με την εξής κλίμακα: τα κέρδη έως 100 ευρώ δεν φορολογούνται, από 101 έως 200 η φορολογία είναι 2,5%, 201-500 ευρώ 5% και άνω των 501 ευρώ η φορολογία φθάνει στο 7,5%.

2. Σε περίπτωση που λογιστής-φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από κορωνοϊό COVID-19 και εξαιτίας αυτού έχει νοσηλευθεί σε δημόσιο νοσοκομείο που παρέχει νοσηλεία για κορωνοϊό COVID-19, οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσεως φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων-πελατών του, που λήγουν σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με τη διάρκεια της νοσηλείας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που ακολουθεί τον μήνα του εξιτηρίου.

3. Σε περίπτωση θανάτου λογιστή – φοροτεχνικού λόγω COVID-19, οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι την εξουσιοδότηση του εντολέα-πελάτη του σε άλλο λογιστή-φοροτεχνικό και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριών μηνών από την ημερομηνία θανάτου.

Επίδομα θέρμανσης

Ανάλογα με τον χρόνο υποβολής των τιμολογίων αγοράς καυσίμων, θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης στα νοικοκυριά που το δικαιούνται. Το ανώτατο ποσό του επιδόματος είναι αυξημένο σε σύγκριση με πέρυσι και κυμαίνεται από 80 έως 650 ευρώ, ενώ το ποσό που θα καταβληθεί σε κάθε δικαιούχο υπολογίζεται με βάση τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής και τις βαθμοημέρες. Τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, οι προθεσμίες καταβολής του, καθώς και οι συντελεστές επιδότησης ανά οικισμό, προσδιορίζονται στην κοινή υπουργική απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών και δόθηκε στη δημοσιότητα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται και οι οικισμοί με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους στους οποίους τα νοικοκυριά δικαιούνται επίδομα θέρμανσης για ξύλα ή πέλετ.

Επίσης, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος που δικαιούνται, από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021, και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε η διάθεσή του. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το 1/2 της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα. Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει σε δύο δόσεις ανάλογα με τα τιμολόγια αγορά, ως εξής:

• Εως την 31η Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

• Εως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Πηγή: kathimerini.gr