Εκτιμήσεις για ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου κατά 2,4%

Ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου κατά 2,4% αναμένει για φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμού Εμπορίου (WTO), προειδοποιώντας ωστόσο, για τον κίνδυνο εκδήλωσης μίας σειράς «βαθιών αβεβαιοτήτων», με κυριότερη άλλων τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, το εύρος της ανάπτυξης του εμπορίου θα κυμανθεί το 2017 μεταξύ 1,8% και 3,6% έναντι της πρότερης εκτίμησης περί εύρους 1,8% – 3,1%.

Για το 2018, αναμένεται επιτάχυνση του εμπορίου στο εύρος 2,1% – 4%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016, ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίστηκε στο «ασυνήθιστα χαμηλό» 1,3%.

«Παρά την αισιοδοξία, το εμπόριο παραμένει εύθραυστο και εκτεθειμένο σε αρκετούς κινδύνους, ιδίως πολιτικούς» δήλωσε ο πρόεδρος του WTO, παραπέμποντας στις ΗΠΑ.

«Χρειαζόμαστε ορισμένες αποσαφηνίσεις για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ» έσπευσε να προσθέσει, επικαλούμενος τις αξιώσεις της Ουάσιγκτον για τη λήψη προστατευτικών μέτρων.

«Θα πρέπει να δούμε το εμπόριο ως μέρος της λύσης των οικονομικών δυσκολιών, και όχι ως το πρόβλημα» συνέχισε ο επικεφαλής του WTO, καθιστώντας αναγκαία την άρση των εμποδίων και την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Πηγές :naftemporiki.gr/ Reuters