Εκτός μέτρων στήριξης νεοφυείς εταιρείες των ΗΠΑ

Το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας για την αντιστάθμιση των πληγμάτων από τον κορωνοϊό έχει ευνοήσει ακουσίως τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις για τα δάνεια ύψους 350 δισ. δολαρίων, που χορηγεί η Ενωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Small Business Administration). Σε κάποιες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις με κοινό διαχειριστή κεφαλαίων λαμβάνονται υπόψη ως μία οντότητα και συνεπώς ξεπερνούν το όριο των 500 υπαλλήλων, που απαιτείται προκειμένου να λάβουν οικονομική στήριξη. Ως αποτέλεσμα, δέχονται πίεση, ώστε είτε να ξεπουληθούν στις μεγάλες τεχνολογικές, όπως για παράδειγμα τη μητρική της Google, την Alphabet, είτε να αποδεχθούν ότι δεν θα λάβουν υποστήριξη.

Το αμερικανικό πακέτο στήριξης ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων θα βοηθήσει πολλούς εργαζομένους και επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν μία άνευ προηγουμένου διακοπή στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε το πακέτο στήριξης την Παρασκευή, αφότου η Γερουσία το είχε εγκρίνει μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα. Τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί ένα πρόγραμμα που ενισχύει τη ρευστότητα της Ενωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και συνεπώς θα διασφαλίσει την αποπληρωμή επιπλέον δανείων 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, βάσει των τεχνικών κανόνων, πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λήψη δανείων. Οι εταιρείες που έχουν τον ίδιο διαχειριστή επενδυτικών κεφαλαίων ή κάποια ομάδα ιδιωτών επενδυτών οι οποίοι έχουν τον έλεγχο μέσω μεριδίων ιδιοκτησίας, διαχειριστικών αποφάσεων ή με άλλα μέσα, θεωρούνται συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και το προσωπικό τους υπολογίζεται αθροιστικά. Εάν συνδυαστικά οι επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 500 υπαλλήλους, δεν έχουν δικαίωμα στο δάνειο μέσω της μεμονωμένης νεοφυούς επιχείρησης, η οποία μπορεί να απασχολεί παραδείγματος χάριν 50 εργαζομένους.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σε πολλές μικρομεσαίες εταιρείες, έτσι και στις νεοφυείς επιχειρήσεις αυξάνονται οι απολύσεις. Η νεοφυής επιχείρηση Lola, η οποία ασχολείται με κρατήσεις ταξιδιών για επαγγελματικούς σκοπούς, απέλυσε πρόσφατα 34 υπαλλήλους της, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της οργάνωσης διαδικτυακών ειδήσεων Protocol. Πολλές άλλες επιχειρήσεις ανανεώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους ή έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στο εργατικό τους δυναμικό, μεταξύ άλλων η εταιρεία ενοικίασης καταλυμάτων Sonder και η εταιρεία παροχής καταλυμάτων για άτομα σε επαγγελματικά ταξίδια Zeus Living.

Προτού το ξέσπασμα της πανδημίας αναστατώσει τις αγορές παγκοσμίως, η Ουάσιγκτον ασκούσε αυστηρό έλεγχο στους τεχνολογικούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένων της Facebook, της Alphabet, της Amazon και της Apple, διότι κατείχαν τεράστιο μερίδιο στην αγορά. Επιπλέον, λάμβανε αυστηρότερα μέτρα σχετικά με την εξαγορά των νεοφυών επιχειρήσεων από μεγαλύτερες εταιρείες. Η Ουάσιγκτον εξέταζε εάν οι μεγάλες επιχειρήσεις εξαγόραζαν τις νεοφυείς, προκειμένου να στραγγαλίσουν τους αναδυόμενους ανταγωνιστές.

Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις ενδέχεται να μην είναι βιώσιμες, ακόμη και όταν δεν κινδυνεύουν από κάποια πανδημία. Ωστόσο, ίσως να μην μπορέσουν να διαπιστώσουν πόσο βιώσιμες είναι. Η Ενωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις από την εξαγορά ή από το κλείσιμο λόγω του οικονομικού αντικτύπου του κορωνοϊού. Θα μπορούσε να  δημιουργήσει εξαιρέσεις για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε να έχουν πρόσβαση στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως ακριβώς έκανε και για τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, τα οποία έχουν επίσης πληγεί  από  την πανδημία.

Διαφορετικά, οι πρωτοπόρες νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας και προσφέρουν στον κόσμο εναλλακτικές επιλογές από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, θα εξαφανιστούν.

Πηγή: kathimerini.gr