Ελληνες καταθέτες ζητούν αποζημίωση από την Κύπρο λόγω του «bail-in»

Σε αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησαν περίπου 100 Έλληνες με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ λόγω των απωλειών που είχαν λόγω του «bail-in» τον Μάρτιο του 2013.

Οπως γράφει tovima.gr, επικαλούμενο πληροφορίες από κυπριακά ΜΜΕ, η ομάδα των περίπου 100 επενδυτών ιδιωτών και ιδρυμάτων αποτελείται από καταθέτες και κατόχους ομολόγων της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου των οποίων τα κεφάλαια δεσμεύθηκαν από την κυβέρνηση μετά από το πακέτο διάσωσης των 10 δισ. ευρώ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επηρεαζόμενοι επενδυτές φαίνεται να έχουν χάσει μεγάλο μέρος από τις οικονομίες μιας ζωής.

Την αγωγή κατέθεσαν τα δικηγορικά γραφεία Grant & Eisenhofer, Kessler Topaz Meltzer & Check and Kyros Law, μαζί με το διεθνές δικηγορικό γραφείο Volterra Fietta, για λογαριασμό των επηρεαζόμενων Ελλήνων επενδυτών, με στόχο να ανακτήσουν τις απώλειές τους, οι οποίες εκτιμώνται σε πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η ομάδα των νομικών εκπροσώπων η προσφυγή των Ελλήνων καταθετών στηρίζεται στη διμερή συνθήκη επενδύσεων του 1992 μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η οποία προβλέπει ότι τα μέρη πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να επιλύσουν φιλικά τη διαφορά τους μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο τουλάχιστον έξι μηνών.

Αν τα μέρη δεν καταλήξουν σε μια κοινά αποδεχτή διευθέτηση σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, το αίτημα θα παραπεμφθεί για επίλυση μέσω της δεσμευτικής διαιτησίας του Κέντρου Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID), της υπηρεσίας της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η αναμενόμενη ημερομηνία μιας τέτοιας δράσης θα είναι μέσα Ιανουαρίου του 2015.

Πηγή: imerissia.gr