Εμειναν μόνο έξι φορολογικοί παράδεισοι στη λίστα της Ε.Ε.

Ο κατάλογος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες που θεωρεί φορολογικούς παραδείσους αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Σε αυτόν θα απομείνουν μόλις έξι χώρες, μετά την αφαίρεση του Μπαχρέιν, των Νήσων Μάρσαλ και της Σάντα Λουτσία, που αναμένεται να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επόμενη συνεδρίασή τους στις 13 Μαρτίου.

Η κίνηση αυτή θεωρείται βέβαιον ότι θα επικριθεί σφόδρα από ευρωβουλευτές και ακτιβιστές που είχαν απορρίψει τον Ιανουάριο την απάλειψη ακόμα οκτώ χωρών από τον αρχικό κατάλογο που είχε δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο και περιελάμβανε 17 χώρες. Μπαχρέιν, Νήσοι Μάρσαλ και Σάντα Λουτσία θα αφαιρεθούν από τον κατάλογο με την αιτιολογία ότι έχουν αναλάβει δεσμεύσεις ότι θα αναμορφώσουν τον φορολογικό τους κώδικα στα πρότυπα των ευρωπαϊκών δεδομένων, αναφέρεται στο έγγραφο που συνέταξαν οι ειδικοί σε φορολογικά θέματα των 28 κρατών-μελών. Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις δεν παρουσιάζονται στο έγγραφο. Οι έξι χώρες που εξακολουθεί να θεωρεί φορολογικούς παραδείσους η Ε.Ε. είναι: Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ, Ναμίμπια, Παλάου, Σαμόα και Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Τον Ιανουάριο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. είχαν αποφασίσει την απάλειψη από τη λίστα οκτώ χωρών, μεταξύ των οποίων και του Παναμά.

Η απόφαση της Ε.Ε. να καταρτίσει κατάλογο με φορολογικούς παραδείσους είχε ληφθεί μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των Panama Papers, όπου αποκαλύφθηκε τεραστίων διαστάσεων φοροαποφυγή προσώπων και εταιρειών από δεκάδες διαφορετικές χώρες. Τον Ιανουάριο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. είχαν αναφέρει ότι λειτούργησε ο φορολογικός κατάλογος, καθώς πολλές χώρες συμμορφώθηκαν με τις προτάσεις της Ε.Ε. για να αφαιρεθεί το όνομά τους από τη λίστα.

Πηγή: kathimerini.gr