Ενέχυρο το νησί του βάζει ο Μπράνσον για να πάρει δάνεια

Μεγαλοεπιχειρηματίας, ιδιοκτήτης ιδιωτικού νησιού, δισεκατομμυριούχος και ευκαιριακός ποιητής, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον βρίσκεται τώρα στην ανάγκη να τείνει χείρα προς τη βρετανική κυβέρνηση και να ζητήσει βοήθεια. Οσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, μέσα στις τελευταίες εβδομάδες δύο από τις επιχειρήσεις στις οποίες έχει μερίδια χρεoκόπησαν, ενώ η Virgin Atlantic Αirways, η βασική αεροπορική του εταιρεία, έχει ήδη ζητήσει οικονομική ενίσχυση από το Λονδίνο.
Ο Μπράνσον είναι σχεδόν 70 χρόνων και διαθέτει πολλά περιουσιακά στοιχεία, αλλά όχι ρευστό. Και όπως ο ίδιος έχει πει, «τα περισσότερα χρήματά μου (επί συνολικής περιουσίας σχεδόν 6 δισ. δολαρίων) δεν βρίσκονται τοποθετημένα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο μπορώ απλώς να κάνω ανάληψη». Σε μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα επιστολή, ο Μπράνσον απευθύνεται στην κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ζητώντας κατεπείγουσα χορήγηση δανείου για να μην καταρρεύσει η Virgin Atlantic Airways, η οποία ανήκει κατά το ήμισυ και στην αμερικανική Delta Air Lines. Παράλληλα, ο Βρετανός μεγιστάνας φέρεται να σκέφτεται να θέσει ως υποθήκη, για να λάβει δάνεια, το ιδιωτικό του νησί στην Καραϊβική ονόματι Νέκερ.

Οι περιορισμοί στη μετακίνηση από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο εξαιτίας της πανδημίας έχουν προξενήσει μεγάλες ζημίες σε όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ταξιδιών και του τουρισμού, όπως ο εκκεντρικός επιχειρηματίας. Ηδη, για να ενισχύσει εταιρείες του ομίλου του Virgin Group, έχει διαθέσει 250 εκατ. δολάρια. Αλλωστε το συγκεκριμένο περίπλοκο χαρτοφυλάκιο αφορά αρκετές εταιρείες, που είναι ήδη χρεωμένες, ενώ ο ίδιος πάντα ήταν χαλαρός στο πώς ασκούσε τη διοίκηση – λόγου χάριν, πουλούσε την άδεια χρήσης για το εμπορικό του σήμα Virgin, αλλά ό,τι έπαιρνε ως αντάλλαγμα ήταν μικρό.
Τώρα, το να χρησιμοποιήσει κανείς ένα νησί για συγκέντρωση χρημάτων δεν έχει ξαναγίνει. Στη διάρκεια της πανδημίας χρησιμοποιήθηκαν ως εγγυήσεις για άντληση ρευστού έργα τέχνης, διαμάντια και πολυτελή σπίτια στο Λονδίνο, όπως παρατηρεί σε σχετικό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Ο Φαρχάρτ Βλάντι, που ενοικιάζει και πουλάει ιδιωτικά νησιά σε πάμπλουτους, εκτιμά την αξία του νησιού Νέκερ πάνω από τα 100 εκατ. δολάρια (βάσει των στοιχείων πριν από τον τυφώνα του 2017), επισημαίνοντας ότι ο Μπράνσον είναι πολύ δεμένος με αυτό. «Θεωρεί το Νέκερ μέρος της οικογένειάς του», προσθέτει.
Βέβαια, η βρετανική κυβέρνηση και ο Τύπος της χώρας υπενθυμίζουν ότι το νησί δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας φορολογικός παράδεισος. Η βουλευτής Νταϊάν Αμποτ απάντησε στη δημόσια επιστολή του μεγαλοεπιχειρηματία τονίζοντας ότι τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια ο Μπράνσον δεν έχει πληρώσει ούτε σεντ σε φόρους στην πατρίδα του, οπότε «δεν υπάρχει περίπτωση να λάβει υπό μορφήν δανείου χρήματα των φορολογουμένων». Εν τω μεταξύ, πριν από μία εβδομάδα η ίδια η Virgin Atlantic προσέφυγε στη βρετανική κυβέρνηση, αιτούμενη ένα γενναιόδωρο δάνειο.
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, απαντώντας σε όσα του προσάπτουν, υπογραμμίζει ότι απέκτησε το νησί στα 29 του χρόνια, επειδή του άρεσε πολύ και όχι για να ξεφύγει από την εφορία. Αλλωστε, όπως προσθέτει, δεν είναι απλώς ένα πολυτελές οικιστικό συγκρότημα, αλλά και μια επιχειρηματική δραστηριότητα που απασχολεί 175 άτομα. Αρνητική στο να παράσχει οικονομική στήριξη στην εταιρεία του Virgin Australia Holdings εμφανίστηκε και η κυβέρνηση της Αυστραλίας, εξ ου και η εν λόγω εταιρεία πτώχευσε.
H δε βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλών ναύλων της Flybe, στην οποία ο όμιλος Virgin είχε μειοψηφικό μερίδιο, χρεοκόπησε τον Μάρτιο, αφότου η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να τη βοηθήσει. Στη Βρετανία, όπως αναφέρει το Bloomberg, όλοι πιστεύουν πως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει στα χέρια του τη μισή οικονομία της χώρας, χάρις στην τεράστια αυτοπροβολή του και στο εμπορικό σήμα του που φιγουράρει παντού.
Συνεπώς δεν χρειάζεται βοήθεια. Στην πραγματικότητα, έχει αποχωρήσει από δραστηριότητες όπως της παρόχου ευρυζωνικών διαδικτυακών υπηρεσιών Virgin Media, ενώ κατέχει μικρά μόνο μερίδια στην τράπεζα Virgin Money, την αλυσίδα γυμναστηρίων Virgin Active και την εταιρεία υπερταχειών στις ΗΠΑ, Virgin Trains USA.Πάντως, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον αποφάσισε προσφάτως να επανεπενδύσει κέρδη και μερίσματα στην εταιρεία κρουαζιεροπλοίων στην οποία συμμετέχει, σε αλυσίδα ξενοδοχείων στις ΗΠΑ και στην εταιρεία διαστημικών ταξιδίων Virgin Galactic Holdings.

Πηγή: kathimerini.gr