Ενας στους τρεις γονείς κάνει δεύτερη δουλειά για να σπουδάσει τα παιδιά του

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση παραμένει μια τεράστια οικονομική πρόκληση για τους γονείς, οι οποίοι αναγκάζονται να προχωρήσουν σε μεγάλες θυσίες για να πάρουν πτυχίο τα παιδιά τους. Δανείζονται, μειώνουν τις καθημερινές δαπάνες και κάνουν υπερωρίες για να καλύψουν δίδακτρα και βασικές ανάγκες των παιδιών τους στο πανεπιστήμιο. Ειδικότερα, ένας στους τρεις γονείς κάνει υπερωρίες ή εργάζεται σε δεύτερη δουλειά για να καλύψει τα έξοδα εκπαίδευσης των παιδιών του. Και οι φοιτητές ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για να αποπληρώσουν τα δάνεια παρά για να αγοράσουν συγγράμματα.

Αλλά και οι φοιτητές στρέφονται στη μερική απασχόληση για να αντεπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος των σπουδών τους, ενώ επιβαρύνονται με δάνεια που καλούνται να καλύψουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Αυτά είναι κάποια από τα ευρήματα που προκύπτουν από έρευνα του βρετανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου HSBC, στην οποία συμμετείχαν 10.478 γονείς και 1.500 φοιτητές από 15 χώρες. Δίχως αμφιβολία, η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι μια πολυδάπανη υπόθεση για τους περισσότερους γονείς, αν και αναγκαία για να εξασφαλίσουν τα παιδιά τους ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο στον σύγχρονο κόσμο.

Δανείζονται

Περισσότερο από το ένα τρίτο των γονέων (35%), αναλυτικότερα, δήλωσε στην HSBC πως καλύπτει με δανεισμό τις δαπάνες των παιδιών του στο πανεπιστήμιο. Στις δαπάνες αυτές δεν περιλαμβάνονται μόνον τα δίδακτρα αλλά και αναγκαίος εξοπλισμός, όπως φορητοί υπολογιστές. Το 15% έχει υποβάλει αίτηση για βραχυπρόθεσμο δάνειο, το 13% έχει χρεώσει την πιστωτική του κάρτα και το 11% έχει ζητήσει χρηματική διευκόλυνση από συγγενείς ή φίλους. Πάνω από το ήμισυ των γονέων δηλώνει πως κάνει προσωπικές θυσίες για να διεκπεραιώσουν τις σπουδές τα παιδιά τους. Το 53% των γονέων έχει περιορίσει τις εξόδους για φαγητό ή ακόμα και τον κινηματογράφο ενώ το 47% περιορίζει το χρονικό διάστημα των διακοπών του.

Ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management και Marketing της HSBC στην Ελλάδα, τονίζει πως «η έρευνα της HSBC επιβεβαιώνει ότι οι γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο θεωρούν ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση των παιδιών τους είναι τόσο σημαντική, ώστε αξίζει πολλές θυσίες», σημειώνοντας ότι «οι πανεπιστημιακές σπουδές είναι ιδιαιτέρως ακριβές».

Οι γονείς δαπανούν, ετησίως κατά μέσον όρο, 16.338 δολάρια ή 14.061 ευρώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους. Οι υψηλότερες δαπάνες εντοπίζονται στο Χονγκ Κονγκ όπου ανέρχονται στις 51.656 δολάρια ή 44.453 ευρώ ετησίως. Οι δαπάνες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που καλύπτουν οι γονείς φθάνουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τις 29.398 δολάρια ή 18.414 ευρώ, στη Σιγκαπούρη τις 26.377 δολάρια ή 22.700 ευρώ και στην Κίνα τις 21.046 δολάρια ή 18.111 ευρώ.

Δεν αποταμιεύουν

Ο σχεδιασμός παίζει, βέβαια, καθοριστικό ρόλο στην κάλυψη των σπουδών. Από την έρευνα της HSBC προκύπτει πως το 41% των γονέων δεν αποταμιεύει για να στείλει τα παιδιά του στο πανεπιστήμιο. Τέσσερις στους πέντε φοιτητές είπαν πως εργάζονται όσο σπουδάζουν. Οι φοιτητές εργάζονται 3,4 ώρες ανά ημέρα ενώ αφιερώνουν 2,7 ώρες για την παρακολούθηση διαλέξεων, 2,5 ώρες για μελέτη και 1,6 ώρες στη βιβλιοθήκη.

Οι φοιτητές στρέφονται, επίσης, στον δανεισμό. Κατά μέσον όρο δαπανούν, ανά έτος, λίγο πάνω από 1.000 δολάρια ή 860 ευρώ για την αποπληρωμή πιστωτικών καρτών, προσωπικών ή φοιτητικών δανείων. Στις ΗΠΑ, όπου το ζήτημα των φοιτητικών δανείων είναι ιδιαίτερα ακανθώδες, οι φοιτητές ξοδεύουν 4.321 δολάρια ή 3.718 ευρώ κάθε χρόνο για την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων. Τελικά, σε ποσοστό 26% οι γονείς θα ήθελαν να διδάξουν καλύτερη διαχείριση των οικονομικών στα παιδιά τους εκ των προτέρων, συμπεραίνει η HSBC.

Πηγή: kathimerini.gr