Ενδιαφέρον για την Universal Music από KKR – Tencent

Τόσο ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός KKR όσο και η κινεζική Tencent Music Entertainment εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξαγοράσουν έως και το ήμισυ της θρυλικής δισκογραφικής εταιρείας Universal Music, θυγατρικής του γαλλικού κολοσσού MME Vivendi. Μια τέτοια συμφωνία υπολογίζεται πως θα έφθανε μέχρι και τα 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Η Universal Music είναι η μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο. Συνεργάζεται με πλειάδα μουσικών διεθνούς βεληνεκούς, όπως είναι η Lady Gaga, η Taylor Swift, η Lana del Rey, η Ariana Grande, ο Elton John, ο Drake, οι Rolling Stones, οι U2 και ο Kendick Lamar. Προηγείται της Sony Music και της Warner Music, ενώ κατέχει τα δικαιώματα τραγουδιών που ανήκουν σε ιστορικά γκρουπ και σε μεγάλους μουσικούς, όπως οι Beatles και ο Bod Marley.

Ο Γάλλος μεγιστάνας και ιδιοκτήτης του 25% των μετοχών της Vivendi, Βινσέν Μπολόρ, βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία επιλογής των τραπεζών που θα εποπτεύσουν τη μερική πώληση της Universal Music, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του Reuters. Επισήμως, ωστόσο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση οι Vivendi, KKR και Tencent. Παρ’ όλα αυτά, η μετοχή της Vivendi ενισχύθηκε κατά 3,4% στο χρηματιστήριο του Παρισιού, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη συγκριτικά με τις υπόλοιπες εταιρείες που περιλαμβάνονται στον δείκτη Cac-40.

Εκτιμάται, ωστόσο, πως η συνεργασία με τη Vivendi δεν θα εύκολη. Παράγοντες της μουσικής βιομηχανίας τονίζουν πως ενδεχομένως να είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με τον Βινσέν Μπολόρ σε διοικητικά θέματα της Universal Music στο πλαίσιο κοινοπραξίας. Ο λόγος είναι πως ο μεγαλομέτοχος της Vivendi επιθυμεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο.

H Tencent Music Entertainment Group, θυγατρική του κολοσσού παιχνιδιών και κοινωνικών μέσων Tencent Holdings, ήδη έχει συνάψει συμφωνία με την Universal Music για την παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης. Πηγές του Reuters αποκάλυψαν πως η Tencent Music Entertainment θα επιθυμούσε στενότερη συνεργασία με την Universal Music μέσω της απόκτησης μεριδίου στο μετοχικό της κεφάλαιο, αν και τίποτα δεν είναι ακόμη βέβαιο. Παράλληλα, όμως, η ΚΚR φαίνεται περισσότερο πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Βινσέν Μπολόρ και να υποστηρίξει τη διεθνή επέκταση της Universal Music, ακόμη και εάν δεν έχει τον πλήρη έλεγχο. Υπενθυμίζουμε πως η KKR είχε επενδύσει στην Bertlesmann, τη μεγαλύτερη εταιρεία μέσω μαζικής ενημέρωσης στην Ευρώπη, πωλώντας την το 2013 με διπλάσια απόδοση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι απόψεις των αναλυτών διίστανται σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της Universal Music. Η JPMorgan θεωρεί πως ο δισκογραφικός κολοσσός είναι «μοναδικό» και αναντικατάστατο περιουσιακό στοιχείο, προσδιορίζοντας την αξία του στα 44 δισ. ευρώ. Η Deutsche Bank αποτιμά την Universal Music στα 29 δισ. ευρώ, η Goldman Sachs στα 35 δισ. ευρώ και η Exane BNP Paribas στα 25 δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής της Vivendi, Αρνό ντε Πουιφοντέν, είχε δηλώσει το 2017 πως ο δισκογραφικός κολοσσός αξίζει πάνω από 40 δισ. ευρώ. Τότε η Vivendi εξέταζε την εισαγωγή της Universal Music στο χρηματιστήριο, αλλά το σχέδιο αυτό τελικά δεν προχώρησε λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η μουσική βιομηχανία. Πολλοί καταναλωτές αρνούνται να δαπανούν χρήματα στην αγορά άλμπουμ κατεβάζοντας τραγούδια από το Διαδίκτυο ή μέσω διαφόρων εφαρμογών, ή ακόμη ακούγοντας ραδιόφωνο.

Πηγή: kathimerini.gr