Ενισχύονται και στους κόλπους των Δημοκρατικών οι πιέσεις για επιτάχυνση του tapering για να περιοριστεί ο πληθωρισμός

Το ενδιαφέρον της αμερικανικής αγοράς και όχι μόνο προσελκύσει η επικείμενη συνεδρίαση της Federal Reserve, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, με δεδομένο πως θα τεθεί επί τάπητος η επιτάχυνση του ρυθμού του tapering για να αντιμετωπιστεί ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός. Άλλωστε προς την κατεύθυνση αυτή δεν πιέζουν μόνο τα γεράκια του συμβουλίου, αλλά και μεγάλο μέρος του Κογκρέσου που ανησυχεί για το εύλογο πολιτικό κόστος που προκύπτει από τη διάβρωση που έχουν υποστεί τα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών.

Είναι χαρακτηριστικό πως, υπέρ της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, δεν τάσσονται μόνο οι συνήθεις ύποπτοι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά και η κεντρώα πτέρυγα των Δημοκρατικών, αν και οι παρεμβάσεις τους είναι σε γενικές γραμμές… διακριτικές, σεβόμενοι την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

«Η Fed πρέπει να επιταχύνει το tapering άμεσα και μετά χρειάζεται να αυξήσει τα επιτόκια. Και τα δύο πρέπει να γίνουν μέχρι το Μάρτιο» σχολίασε, μιλώντας στους «Financial Times», ο Τζέικ Ότσινκλος, Δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της επιτροπής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Κογκρέσου.

«Πιστεύω στο tapering και στην επιτάχυνση του, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας κατά της πιθανότητας υπερθέρμανσης της οικονομίας» είχε τονίσει, ήδη από τον περασμένο μήνα, ο Μαρκ Γουόρνερ, Δημοκρατικός Γερουσιαστής της Βιρτζίνια.

Η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο φούντωσε περαιτέρω τα τελευταία 24ωρα, μετά και την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για τον τιμάριθμο που έδειξαν εκτίναξη του δείκτη στο 6,8%, στο υψηλότερο σημείο από το 1982.

Στο θέμα αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του την Παρασκευή, και ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος παραδέχτηκε πως ο πληθωρισμός είναι ένα ισχυρό εμπόδιο και πως ταλαιπωρεί σημαντικά στα αμερικανικά νοικοκυριά. «Μπαίνεις σε ένα σούπερ-μάρκετ και αγοράζεις τα πάντα πληρώνοντας περισσότερα, φυσικά έχει σημασία» τόνισε. Αν και επανέλαβε την άποψη, που συμμερίζεται επίσημα και η Fed, πως οι τιμές θα αρχίσουν να πέφτουν σύντομα και μάλιστα δραστικά.Σύμφωνα με τον Ίαν Κατζ, της Capital Alpha Partners, η μεταστροφή στους κόλπους των Δημοκρατικών δεν προκαλεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό κόστος. «Εάν ο πληθωρισμός απειλήσει την οικονομία και τις προοπτικές των Δημοκρατικών για τις εκλογές, θα υπάρχουν όλο και λιγότερα… περιστέρια ανάμεσα τους» τόνισε χαρακτηριστικά, δεδομένου πως από τις αρχές της νέας χρονιάς το πολιτικό σκηνικό θα ξεκινήσει την προετοιμασία για τις ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου Νοεμβρίου.

Πηγή: ot.gr