Εντυπωσιακή ανάκαμψη των Σκανδιναβών, αφήνουν πίσω τους την Ευρωζώνη

Οι σκανδιναβικές χώρες σημειώνουν εντυπωσιακή πορεία στην ανάκαμψή τους από την οικονομική κρίση της πανδημίας, καθώς έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή στην παγκόσμια ύφεση. Στη Σουηδία, ειδικότερα, καταγράφεται επιχειρηματική εμπιστοσύνη σε υψηλά επίπεδα, ενώ όλα δείχνουν πως οι εξαγωγές πηγαίνουν πολύ καλύτερα και θα πάνε ακόμη καλύτερα στο άμεσο μέλλον. Ετσι, στη διάρκεια της εβδομάδας, τόσο η σουηδική τράπεζα SEB όσο και το σουηδικό Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στην περιοχή. Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τη σουηδική οικονομία προέβη, άλλωστε, και η Bloomberg Economics, που παράλληλα αναθεώρησε προς τα πάνω την προοπτική της Νορβηγίας αλλά και τις τελευταίες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Δανίας. Είναι σαφές πως η βορειοανατολική αυτή πλευρά της Γηραιάς Ηπείρου έχει διακριθεί για τη σημαντική οικονομική της ανάπτυξη, στην οποία συνέδραμαν καθοριστικά το γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος αυτών των χωρών, η εκτεταμένη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών αλλά και η συγκριτικά χαμηλή εξάρτησή της από τον τουρισμό. Η θετική αυτή πορεία προς την ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί και να ενισχυθεί περαιτέρω καθώς επιταχύνονται τα εμβολιαστικά προγράμματα και ανακάμπτει παράλληλα το διεθνές εμπόριο.

Μιλώντας στο Bloomberg, οι Ολε Χόλμγκρεν και Μάρκους Βάιντεν, αναλυτές της SEB, τόνισαν πως «η Σουηδία εξακολουθεί να είναι σαν τις άλλες σκανδιναβικές χώρες σε ό,τι αφορά την οικονομία της, που έχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τις περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης». Εκτιμούν, ως εκ τούτου, πως την επόμενη διετία οι ρυθμοί ανάπτυξης θα εμφανίζονται κάπως χαμηλότεροι, καθώς δεν έχει προηγηθεί σημαντική ύφεση. Οπως τονίζουν, θα πρόκειται για ένα ΑΕΠ πολύ πιο κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα από τα αντίστοιχα άλλων χωρών. Οι οργανισμοί που αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Σουηδίας έλαβαν υπόψη ορισμένες καθοριστικές ενδείξεις. Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, ο δείκτης εμπιστοσύνης στον τομέα της μεταποίησης σημείωσε άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2018, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης της Swedbank αναρριχήθηκε περισσότερο από όσο προέβλεπαν οικονομικοί αναλυτές. Οπως σχολίασε, άλλωστε, ο Μανουέλ Ολιβέρι, αναλυτής συναλλάγματος στην Credit Agricole, «η Σουηδία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον ανοικτές οικονομίες και με τους περισσότερους εμπορικούς εταίρους, και έχει καταγράψει ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας». Ο ίδιος προσέθεσε ότι σε αυτό έχει παίξει ρόλο η οικονομία της Ασίας.

Η σύγκριση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είναι εντυπωσιακή. Η Νορβηγία είναι πλούσια σε πετρέλαιο, το εξάγει και συγκεντρώνει τα έσοδα από αυτό στο κρατικό επενδυτικό της ταμείο. Στη διάρκεια του περασμένου έτους αναγκάστηκε να αντλήσει από τα κεφάλαιά του για να αντιμετωπίσει την κρίση. Εκλεισε, έτσι, το φοβερό 2020 με θετικό ρυθμό ανάπτυξης καθώς το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 1,4%. Πρόκειται για ρυθμό μικρότερο από εκείνους των προ της πανδημίας επιπέδων, αλλά πάντως με θετικό πρόσημο, όταν η Ευρωζώνη γνώριζε μια δραματική συρρίκνωση 6,6% στο τέλος του έτους. Σε ό,τι αφορά τέλος τη Δανία, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα φέρουν την οικονομία της να σημειώνει ανάπτυξη 0,7% όλο το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Και όπως τονίζει η Τζοχάνα Τζίνσον, οικονομολόγος του Bloomberg με ειδίκευση στις σκανδιναβικές οικονομίες, «όσο περισσότεροι θα εμβολιάζονται, τόσο περισσότερο εκτιμούμε πως θα αυξάνεται και η εγχώρια ζήτηση και στο εξωτερικό, που θα δώσει νέα ώθηση στην ανάκαμψη τόσο της Σουηδίας όσο και της Νορβηγίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Προβλέπουμε έτσι πως στα τέλη του 2021 η ανάπτυξη και των δύο οικονομιών θα έχει υπερβεί τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Πηγή: kathimerini.gr