Εξαγορά των αναψυκτικών «Κλιάφα» από τα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία»

Η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ροφημάτων, στο οποίο είχε ήδη δραστηριότητα εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκεται πίσω από την απόφαση της εταιρείας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» (κάτω από την ομπρέλα της είναι οι γαλακτοβιομηχανίες «Ολυμπος», «Τυράς» και «Ροδόπη») να εξαγοράσει την επίσης τρικαλινή εταιρεία αναψυκτικών «Ψυγεία Θεόδωρου Κλιάφα Α.Ε.».

Πέρα από το γάλα, η «Ολυμπος» εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στους χυμούς και πιο πρόσφατα στα φυτικά «γαλακτοκομικά» ροφήματα, καθώς και στο τσάι του βουνού. Στο τελευταίο αυτό προϊόν εντοπίζεται μια από τις βασικές αιτίες της εξαγοράς της εταιρείας «Κλιάφα», καθώς έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» να διαθέτουν το τσάι βουνού και σε κουτί, πέρα από το μπουκάλι που το διαθέτουν σήμερα, «χτυπώντας» τον ανταγωνισμό.

Το εργοστάσιο της εταιρείας «Ψυγεία Θεόδωρου Κλιάφα» έχει δυνατότητες μεγαλύτερης παραγωγής από αυτή που γίνεται σήμερα, αλλά πιθανώς θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις. Συνολικά, πάντως, το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» (και όχι μόνο για επενδύσεις στη νεοαποκτηθείσα εταιρεία) υπολογίζεται σε 25 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το γεγονός δε ότι τα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» έχουν εξαιρετικώς ισχυρή θέση στο κανάλι των σούπερ μάρκετ –και όχι μόνον– εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα στα αναψυκτικά «Κλιάφα» να υπερβούν τα στενά όρια της Θεσσαλίας, όπου κυρίως διατίθενται.

Διευκρινίζεται ότι η εξαγορά της εταιρείας αναψυκτικών «Ψυγεία Θεόδωρου Κλιάφα» δεν περιλαμβάνει το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα (αυτό παραμένει στην οικογένεια Κλιάφα) το οποίο λειτουργεί στην πόλη των Τρικάλων από το 2003 και στεγάζεται στο παλαιό εργοστάσιο της εταιρείας, εκεί όπου βρισκόταν το παγοποιείο και τα ψυγεία της.

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου της στα ροφήματα, περιλαμβάνεται και η υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς για το νερό «Δουμπιά», διαγωνιστική διαδικασία την οποία «τρέχει» η ΕΥ, και για το οποίο τα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» προτίθενται να καταθέσουν και δεσμευτική προσφορά. Ο εν λόγω διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα. Η εταιρεία «Ψυγεία Θεόδωρου Κλιάφα» ιδρύθηκε το 1926 από τον Θεόδωρο Κλιάφα ως παγοποιείο, για να μετατραπεί ένα χρόνο αργότερα και σε μονάδα εμφιάλωσης αναψυκτικών.

Πηγή: kathimerini.gr