Εξαγορά Loxo Oncology από Eli Lilly αντί 8 δισ. δολ.

Ακόμη μία εξαγορά στο πεδίο του φαρμάκου ανακοινώθηκε χθες και είναι ήδη η δεύτερη για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Ο αμερικανικός κολοσσός της Eli Lilly πρόκειται να αποκτήσει τη βιοτεχνολογική Loxo Oncology με ειδίκευση σε αντικαρκινικά φάρμακα, αντί 8 δισ. δολαρίων σε ρευστό. Μετά την ανακοίνωση η μετοχή της Loxo εκτινάχθηκε 66%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Eli Lilly, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Επίσης, είναι η δεύτερη της χρονιάς στον κλάδο και στα αντικαρκινικά φάρμακα για μια αμερικανική εταιρεία. Προηγήθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η πρόταση για την εξαγορά της Celgene από την Bristol-Myers. Εάν ευοδωθεί η προσέγγισή τους, η μεν Calgene θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις από τη λήξη ορισμένων πατεντών της, η δε Bristol θα ενισχύσει τη χρηματιστηριακή της αξία.

Ερευνα

Το σημαντικό για την Eli Lilly, τώρα, είναι πως θα έχει πρόσβαση σε καινοτόμα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Η υπό εξαγορά εταιρεία Loxo Oncology προσανατολίζει την έρευνά της στους γενετικούς δείκτες των όγκων ανεξαρτήτως σε ποιο σημείο του σώματος εντοπίζονται. Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα δοθούν σε ρευστό 235 δολάρια ανά μετοχή σε καθένα μέτοχο της Loxo Oncology. Αυτό μεταφράζεται σε μεγάλη προσαύξηση της τάξεως του 68% ως προς το κλείσιμο της τιμής την Παρασκευής. Επιπλέον, απέχει πολύ από το ιστορικό ρεκόρ της Loxo στα 189,96 δολάρια τον Ιούλιο του 2018. Κι αυτό, όπως παρατηρούν αναλυτές, δείχνει ότι, αν μη τι άλλο, οι αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες προτίθενται να πληρώσουν υψηλό τίμημα για περιουσιακά στοιχεία που τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα να αποκτήσουν – η Βristol-Myers σχεδιάζει να εξαγοράσει τη Celgene αντί υψηλότατου τιμήματος 74 δισ. δολαρίων σε ρευστό και μετοχές. Στην περίπτωση της Loxo, η τιμή της μετοχής της εκτινάχθηκε κατά τις πρωινές συναλλαγές χθες στην Νέα Υόρκη κατά 66% στα 232,62 δολάρια, ενώ αντιστοίχως της Lilly υποχώρησε κατά 1,5% στα 112,95 δολάρια.

Αναλυτές του κλάδου διαβλέπουν και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eli Lilly, Ντέιβ Ρικς. «O εμπλουτισμός της σειράς φαρμάκων της Lilly είναι ζωτικής σημασίας για τα επόμενα χρόνια», τόνισε χθες ο ίδιος. «Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας τίθενται η αντιμετώπιση του καρκίνου, οι νευροεπιστήμες και η ανοσολογία». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντικαρκινικά σκευάσματα έχουν αναχθεί σε πεδίο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Eli Lilly. Η εταιρεία είχε ανέκαθεν δώσει έμφαση στη θεραπεία του διαβήτη, ενώ επεκτάθηκε και στην έρευνα για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ. Η προσπάθειά της αυτή για την παραγωγή του ουσιαστικά πρώτου φαρμάκου κατά της νόσου δεν πέτυχε, οπότε η ενίσχυσή της με τα αντικαρκινικά σκευάσματα είναι αναγκαία. Επιπλέον, ο κ. Ρικς διαχώρισε από τον όμιλο τον βραχίονα κτηνιατρικών σκευασμάτων. Η επιχειρηματική κίνηση της Eli Lilly σηματοδοτεί τον ενθουσιασμό των κολοσσών του φαρμάκου να κάνουν εξαγορές, όπως επισημαίνει, τέλος, η Λουίζ Τσεν, αναλύτρια της Cantor Fitzerald. «Αυτό σημαίνει πως θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω η αποτίμηση των μετοχών μικρομεσαίων φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ενόψει πιθανών εξαγορών τους».

Πηγή: kathimerini.gr