Εξώδικα για τις καθυστερήσεις έκδοσης «χρυσής βίζας»

Οι ανησυχίες όσων προειδοποιούσαν πως η εγχώρια γραφειοκρατία δεν θα μπορέσει να σηκώσει την εξυπηρέτηση των δικαιούχων του προγράμματος χορήγησης αδειών παραμονής Golden Visa (χρυσή βίζα) αποδεικνύονται βάσιμες, καθώς ξένοι επενδυτές που αγόρασαν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ άρχισαν εξώδικες διαμαρτυρίες κατά των υπηρεσιών του Δημοσίου, προμηνύοντας κλιμάκωση των νομίμων διεκδικήσεών τους.

Τριάντα πέντε Κινέζοι πολίτες με αιτήσεις χορήγησης visa που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν γίνει εδώ και δύο χρόνια και ακόμα αναμένουν την ικανοποίησή τους (o νόμος προβλέπει έκδοση εντός 2 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και λήψης βιομετρικών στοιχείων) απέστειλαν προ μερικών εβδομάδων εξώδικη διαμαρτυρία, πρόσκληση και δήλωση στην Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Βορείου Τομέα και Ανατολικής Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Με αυτήν ζητούσαν την άμεση χορήγηση της άδειας διαμονής και την ταυτοποίηση των υπευθύνων για τις καθυστερήσεις, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγουν στα αρμόδια ποινικά και διοικητικά δικαστήρια, αλλά και ότι θα διεκδικούσαν αποζημίωση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ενδιαφερομένων, καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε αν και το εξώδικο είχε αποσταλεί πριν από τις γιορτές. Τώρα ετοιμάζονται οι προσφυγές.

Εν τω μεταξύ, για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων η κυβέρνηση επανήλθε, και πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη ερμηνευτική εγκύκλιος για τη χορήγηση ή ανανέωση της μόνιμης άδειας διανομής επενδυτή σε πολίτες τρίτων χωρών που αποκτούν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

Μιλάει μάλιστα η εγκύκλιος, που φέρει ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου 2020, για ζήτημα αξιοπιστίας: «Αναφορικά με τον χρόνο διεκπεραίωσης αιτημάτων έκδοσης της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή, υπενθυμίζεται ότι οι υπηρεσίες σας θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ολοκληρώνεται εντός διμήνου η εξέταση και η έκδοση των εν λόγω αδειών, εφόσον συνοδεύονται από πλήρη δικαιολογητικά, όπως προβλέπεται από τη διάταξη του αρ. 20 παρ. Β περ. 7 του ν. 4251/14. Τούτο είναι απολύτως αναγκαίο, καθότι ο χρόνος έκδοσης των αδειών διαμονής αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος Golden Visa και τυχόν υπερβάσεις της εν λόγω προθεσμίας πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επενδύσεις 1,67 δισ.

Η Ελλάδα έχει χορηγήσει 6.692 τέτοιες άδειες διαμονής από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2013 με τους αριθμούς να αυξάνονται πρόσφατα, ειδικά χάρις στους Κινέζους. Με δεδομένο πως το ελάχιστο ποσό της επένδυσης σε ακίνητο για να δοθεί άδεια διαμονής είναι οι 250.000 ευρώ, το πρόγραμμα έχει φέρει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1,67 δισ. ευρώ στο ελληνικό real estate.

Σε Κινέζους έχουν χορηγηθεί οι 4.714 εξ αυτών με δεύτερη χώρα προέλευσης αιτούντων τη Ρωσία, με μόλις 503. Δεδομένου ότι το 70%-80% των αγορών ακινήτων γίνεται εντός του λεκανοπεδίου, παρατηρείται έντονος συνωστισμός στις αρμόδιες υπηρεσίες όπως η προαναφερθείσα αλλά και του Πειραιά και αλλού. Αν και έχει δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης των σχετικών αιτημάτων έκδοσης των αδειών παραμονής σε όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της επικράτειας και όχι υποχρεωτικά σε εκείνες στις οποίες υπάγεται το ακίνητο που πρόκειται να αποκτηθεί, είναι προφανές πως το σύστημα δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε.

Οπως καταμαρτυρούν πηγές της αγοράς, οι υπηρεσίες προκειμένου να αντιπαρέλθουν τη διορία των δύο μηνών που τους δίνει ο νόμος, συχνά ζητούν και αναζητούν έγγραφα από τους αιτούντες «μηδενίζοντας» έτσι κάθε φορά τον χρόνο. Γι’ αυτό και η εν λόγω εγκύκλιος αποσαφηνίζει μεταξύ άλλων και το τι μπορούν να ζητούν οι υπηρεσίες από τους ενδιαφερομένους. Είναι χαρακτηριστικό πως στο εξώδικο των 35 Κινέζων πολιτών καταγγέλλονται απαιτήσεις που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών αλλοδαπών και μετανάστευσης, όπως ο έλεγχος του κύρους και της νομιμότητας των τραπεζικών εμβασμάτων και επιταγών ή της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των κεφαλαίων με τους οποίους είναι επιφορτισμένο το τραπεζικό σύστημα και οι συμβολαιογράφοι.

Πηγή: kathimerini.gr