Επί τάπητος το ενεργειακό κόστος του ελληνικού τουρισμού – Πλήττονται ξενοδοχεία ορεινών περιοχών και ακτοπλοΐα

Ξενοδοχεία κυρίως των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, εστίασηακτοπλοΐα και αερομεταφορές πλήττονται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, το οποίο «υπονομεύει» τη βιωσιμότητα πολλών μονάδων των προαναφερόμενων τομέων.

Το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στον τουρισμό αναμένεται να εξετασθεί σε σημερινή τηλεδιάσκεψη των παραγόντων του κλάδου, μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) δηλαδή των ξενοδόχων, ακτοοπλόων και άλλων εμπλεκομένων με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Η συζήτηση αυτή επρόκειτο να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα αλλά αναβλήθηκε για σήμερα.

Για «βαρύ» χειμώνα που θα αντιμετωπίσουν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας καθώς είναι αντιμέτωπα με το υψηλό ενεργειακό κόστους, την μη επιστροφή ακόμη του business travel των  συνεδρίων και των εκθέσεων αλλά και του νέου κύματος της πανδημίας, έκανε πρόσφατα λόγο ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ενώ το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους κυρίως για τις μονάδες σε ορεινές περιοχές αναδείχθηκε και στο πρόσφατο Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιο, πρέπει να αντιμετωπισθεί «η μεγάλη πρόκληση της συνέχισης της τουριστικής δραστηριότητας το φθινόπωρο και τον χειμώνα, μήνες κατά τους οποίους πάνω από 2.000 επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, στα αστικά κέντρα, στις επαρχιακές πόλεις και ιδιαίτερα στον ημιορεινό και ορεινό όγκο της χώρας θα δίνουν τη δική τους μεγάλη μάχη για να ορθοποδήσουν, μετά από δύο χαμένες τουριστικά χρονιές».

Επίσης από τον Οκτώβριο ο  επικεφαλής της ομάδας ορεινών ξενοδοχείων και έφορος δημοσίων σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας, προειδοποιούσε μέσω του ot.gr  για την ανάγκη στήριξης των ξενοδοχειακών μονάδων χειμερινού τουρισμού. «Λόγω και της σημαντικής αύξησης του κόστους ενέργειας, οι επιχειρήσεις του κλάδου ζητούν την επιδότηση του ενεργειακού κόστους» τόνιζε τότε  στον ot.gr ο κ. Καλλίας, προθέτονατς ότι το αίτημα έχει τεθεί ήδη υπόψη του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σε επιστολή τους προς τα συναρμόδια Υπουργεία σημείωνε: «Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές Νοεμβρίου, οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και στις περισσότερες από αυτές χρήματα…  δεν έχουν καταβληθεί. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις περισσότερες συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν σε δύσκολες πλέον συνθήκες, λόγω έξαρσης της πανδημίας, χειμώνα και αυξημένου ενεργειακού κόστους».

Τέλος αντιμέτωπης με αυξημένο κόστος λειτουργίας είναι και η ακτοπλοΐα καθώς οι τιμές  των ναυτιλιακών  καυσίμων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Να σημειωθεί ότι το ντίζελ χαμηλού θείου από τα 370 δολ το τόνο πέρυσι τον Νοέμβριο φέτος έχει εκτιναχθεί στα 650 δολ το τόνο (αύξηση 75,6%).

Πηγή: ot.gr