Επιβράδυνση ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το α΄ τρίμηνο

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε σημαντικά, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,4% έναντι 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2017. Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως για την επιβράδυνση ευθύνονται εν μέρει παροδικοί παράγοντες, όπως η κακοκαιρία, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες για την αρνητική επίπτωση που έχουν η ενίσχυση του ευρώ και η ένταση που κυριαρχεί στο παγκόσμιο εμπόριο με αφορμή τους αμερικανικούς δασμούς.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2017 είχε αυξηθεί κατά 2,8%, σύμφωνα με τη Eurostat. Ουσιαστικά πρόκειται για τη χαμηλότερη ανάπτυξη της Ευρωζώνης από το καλοκαίρι του 2016 (με βάση τον τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης) και για την πρώτη επιβράδυνση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση τα τελευταία οκτώ τρίμηνα. Παράλληλα, η έρευνα υπευθύνων παραγγελιών (PMI) στη μεταποίηση, της εταιρείας IHS Markit, έδειξε υποχώρηση του δείκτη τον Απρίλιο, για τέταρτο συναπτό μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017. Πιο ανησυχητική είναι η επιδείνωση του δείκτη της ιταλικής μεταποίησης στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017.

«Ο μεταποιητικός κλάδος επιβραδύνθηκε περαιτέρω στην αρχή του δεύτερου τριμήνου, αλλά ας μη λησμονούμε πως ο ρυθμός της συνολικής επέκτασης (της οικονομικής δραστηριότητας) παραμένει ενθαρρυντικά ικανοποιητικός», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. Σύμφωνα με τον ίδιο, παράγοντες όπως ο βαρύς χειμώνας, η επιδημία γρίπης και περιορισμοί στην ικανότητα των εργοστασίων να αυξήσουν την παραγωγή τους ευθύνονται για την επιβράδυνση στη μεταποίηση, κατ’ επέκταση και στην ανάπτυξη. Παράλληλα, εμφανίζονται τα πρώτα στοιχεία πως η ενίσχυση του ευρώ και η απειλή εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν αρχίσει να πλήττουν τη ζήτηση. «Η πτωτική προσαρμογή υποδηλώνει επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά όχι την αρχή πτωτικής πορείας», είπε στο Bloomberg ο Μάρκο Βάλι, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit για την Ευρωζώνη. Το δυσαπάντητο ερώτημα για κυβερνήσεις αλλά και για την ΕΚΤ είναι κατά πόσον η επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι παροδική ή κατά πόσον βρισκόμαστε στην αρχή μιας σημαντικότερης επιβράδυνσης που θα σημάνει την επιστροφή στον αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης που είχε η Ευρωζώνη από τις αρχές του 2013 μέχρι τα μέσα του 2015, οπότε και η ΕΚΤ άρχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η ΕΚΤ αναμένεται πως θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα στα τέλη του 2018, ωστόσο, αν συνεχιστεί η επιβράδυνση, η ΕΚΤ ίσως να γίνει πιο επιφυλακτική, σχολιάζουν οικονομολόγοι του Bloomberg.

Πηγή: kathimerini.gr