Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάκαμψης της Ευρώπης

Η οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη συνεχίζει να ανακάμπτει από τη βαθιά ύφεση του Μαρτίου και του Απριλίου. Ωστόσο, μετά τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου, ο ρυθμός ανάκαμψης επιβραδύνεται. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα του δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) του Αυγούστου, για την Ευρωζώνη, τη Γερμανία και τη Γαλλία, υποδεικνύουν ότι ο ρυθμός της ανάκαμψης ενδέχεται να είναι πολύ βραδύτερος από το αναμενόμενο. Εξαιτίας της νέας έξαρσης τις τελευταίες εβδομάδες, οι ευρωπαϊκές χώρες επανέφεραν ορισμένα περιοριστικά μέτρα, ώστε να καταστείλουν τη μετάδοση του κορωνοϊού. Ως αποτέλεσμα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η ζήτηση για την παροχή υπηρεσιών υποχώρησαν. Οι ανησυχίες σχετικά με τη διασπορά του ιού φαίνεται πως επηρέασαν ιδιαιτέρως τη Γαλλία. Ο γαλλικός δείκτης PMI υποχώρησε από 57,3 μονάδες τον Ιούλιο στις 51,7 τον Αύγουστο, που υποδηλώνει μια σημαντική επιβράδυνση. Τα οικονομικά δεδομένα της Γαλλίας ήταν παρ’ όλα αυτά καλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με εξαίρεση τη Γερμανία. Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, ο γερμανικός δείκτης PMI ανήλθε στις 53,7 μονάδες τον Αύγουστο από 55,3 τον Ιούλιο, εν μέρει χάρη στην ανθεκτικότητα του κλάδου μεταποίησης.

Ωστόσο, θα έπρεπε κανείς να λάβει υπ’ όψιν τα στοιχεία του Αυγούστου με μεγάλη επιφυλακτικότητα, καθώς ακολουθούν μια εκπληκτική ανάκαμψη τον Ιούλιο. Επίσης, η ερμηνεία των τελευταίων στοιχείων ήταν δυσκολότερη απ’ ό,τι συνήθως. Οσον αφορά το βρετανικό PMI, ενισχύθηκε από 57 μονάδες τον Ιούλιο στις 60,3 τον Αύγουστο.

Επειτα από ένα παρατεταμένο lockdown, η ανάκαμψη της Βρετανίας ξεκίνησε περίπου ένα μήνα αργότερα από άλλες χώρες της Ευρώπης. Επομένως, το βρετανικό ΑΕΠ υποχώρησε περισσότερο το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την ύφεση που σημείωσε η Ευρωζώνη (-20,4% η Βρετανία σε τριμηνιαία βάση και -12,1% η Ευρωζώνη). Τώρα, η Βρετανία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώιμη φάση της ανάκαμψης. Τα ισχυρά αποτελέσματα του Αυγούστου ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν μια κατάσταση ανακούφισης, ότι δηλαδή τα χειρότερα έχουν τελειώσει, όπως ακριβώς και τα στοιχεία της Ευρωζώνης τον Ιούλιο.

Το PMI του Αυγούστου δείχνει ότι οι αξιωματούχοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν «ό,τι χρειαστεί». Παρότι οι επιχειρήσεις μείωσαν τα αποθέματα προϊόντων τους, οι παραγγελίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, αναζητούν τρόπους να μειώσουν τα έξοδά τους. Ο δείκτης απασχόλησης στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Αύγουστο εξαιτίας της ασθενούς ζήτησης. Συνεπώς, οι κυβερνήσεις οφείλουν να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης ή έστω σταδιακής άρσης των προγραμμάτων στήριξης.

Πηγή: kathimerini.gr