Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές εν όψει της Συνόδου G20

Οι αγορές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις επαφές Merkel – Trump για το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή

Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν όψει της Συνόδου της Ομάδας G20 στο Αμβούργο στις 7-8 Ιουλίου.
Οι αγορές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις επαφές Merkel – Trump για το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένουν στο επίκεντρο, εν μέσω αυξημένης έντασης με τη Βόρεια Κορέα.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρούσε 0,05% στις 7.363 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχυόταν οριακά 0,10% στις 12.455 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 0,4% στις 5.159 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,22% στις 382 μονάδες.
Σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, ενώ αναμένονται και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη.
Χθες δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά της Fed για τη συνεδρίαση του διημέρου 13-14 Ιουνίου 2017.
Η Νομισματική Επιτροπή (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. (Federal Reserve, Fed) εμφανίστηκε διχασμένη για το πότε θα αρχίσει η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed.
Σημειώνεται πως η Τράπεζα έχει προαναγγείλει ότι το σχέδιο για τη συρρίκνωση του ισολογισμού θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της FOMC τόνισαν ότι είναι προς το συμφέρον της Τράπεζας η όλη διαδικασία να ξεκινήσει αργότερα μέσα στο έτος, ενώ οι περισσότεροι έκριναν πως πρέπει αυτό να γίνει «σε δύο μήνες».
Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τα πρακτικά είναι ότι η FOMC, με βάση τα οικονομικά μεγέθη που απορρέουν από τα κεφάλαια που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Fed, καθίσταται δυνατή η περαιτέρω αύξηση του εύρους επιτοκίων κατά 60 μονάδες βάσης μέσα στο 2017, κάτι που μεταφράζεται σε απόφαση για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κατά τις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου.
Επίσης, οι αξιωματούχοι της Τράπεζας δεν αποθαρρύνθηκαν από την πρόσφατη υποχώρηση στα επίπεδα του πληθωρισμού, τα οποία και καθορίζουν κατά πολύ την πορεία της νομισματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα όλοι να στηρίξουν την αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, εκτός από έναν που τόνισε πως πρέπει πρώτα να καταγράφει περαιτέρω ενίσχυση στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Πηγή: bankingnews.gr