Εργαλείο «ενισχυμένης» εποπτείας» της Ελλάδας προτείνει η Κομισιόν

Eργαλείο «ενισχυμένης εποπτείας» της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τελευταίο Eurogroup της 27ης Απριλίου, αποκαλύπτει ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο στην τυπική επιστολή προς τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην οποία συνοψίζει τα αποτελέσματα της τελευταίας συνάντησής τους. Μιλάει συγκεκριμένα για «μελλοντική εποπτεία των οικονομικών, δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών εξελίξεων» και σημειώνει ότι το Eurogroup έλαβε υπ’ όψιν του αυτή την πρόταση της Κομισιόν.

Επίσης, η επιστολή του κ. Σεντένο επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει προληπτική γραμμή. Οπως αναφέρει, το Eurogroup έλαβε υπ’ όψιν του «την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μη ζητήσει έναν διάδοχο διακανονισμό». Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει ότι στόχος είναι η επίτευξη «τεχνικής συμφωνίας» (SLA) ενόψει του Eurogroup της 24ης Mαΐου.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής τους θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση την Τετάρτη, 16 Mαΐου, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθούν αυτές έως το Σάββατο (καθώς τη Δευτέρα είναι η αργία της Πεντηκοστής για τους Ευρωπαίους). Εν ανάγκη, πάντως, θα παραταθούν έως το Eurogroup.

H υλοποίηση των προαπαιτουμένων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημ. Λιάκος έστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς να επισπεύσουν. Η υλοποίηση των περισσοτέρων ελπίζεται να ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οπότε και επιδιώκεται να κλείσει η συνολική συμφωνία, για αξιολόγηση, χρέος και μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Πηγή: kathimerini.gr