Ευρωζώνη: Δυναμική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα

Πάνω από τις προσδοκίες η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Αύγουστο

REUTERS/INA FASSBENDER

Επικεφαλής της ανάπτυξης στη νομισματική ένωση τίθεται η Γερμανία, όπου ο ιδιωτικός τομέας ενισχύθηκε με τον μεγαλύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο.

Με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, με τη Γερμανία να διατηρεί τα σκήπτρα της ανάπτυξης.

Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI της Markit για τα κράτη του ευρώ ανήλθε στις 51,7 μονάδες, έναντι 50,5 μονάδων τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 50,9 μονάδες.

Όσον αφορά στον τομέα των υπηρεσιών, η Ευρωζώνη επέστρεψε σε τροχιά ανάπτυξης αυτόν τον μήνα, με τον αντίστοιχο δείκτη PMI να υπερβαίνει το όριο των 50 μονάδων πρώτη φορά από την αρχή του περασμένου έτους και να διαμορφώνεται στις 51 μονάδες, από 49,8 μονάδες τον Ιούλιο.

«Πρόκειται για μια εικόνα ενισχυόμενης ανάπτυξης, με τη μεταποίηση να παρουσιάζει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε επίπεδο διετίας, ενώ βελτίωση παρουσιάζει και ο δείκτης υπηρεσιών, με τις εξαγωγικές εταιρείες να σημειώνουν καλές επιδόσεις και την εγχώρια οικονομία να ανακάμπτει», σχολιάζει ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

«Αναμένεται βελτίωση και στις συνθήκες της αγοράς εργασίας τους προσεχείς μήνες, το οποίο θα εδραιώσει την εικόνα της βιώσιμης ανάκαμψης», προσέθεσε.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία υποχώρησε εν μέσω θέρους. Τα στοιχεία της Markit, πάντως, υποδεικνύουν οριακή ανάπτυξης της τάξης του 0,2-0,3% το τρέχον τρίμηνο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

«Τα στοιχεία είναι θετικά. Η τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης λειτουργεί θετικά και για την παγκόσμια οικονομία. Οι κλυδωνισμοί στη Γαλλία εμπνέουν κάποια ανησυχία, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα διορθωθεί», σχολιάζει ο Κρις Ουίλιαμσον.