Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10 ετών ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος

Βελτιώθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Ευρωζώνης μετά το άλμα του Ιουνίου που τον οδήγησε σε υψηλό 10 ετών.

Ειδικότερα, ο δείκτης Οικονομικών Κλίματος (ESI) διαμορφώθηκε στις  111,2 μονάδες τον Ιούλιο από 111,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξαν περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα, με τον δείκτη να σκαρφαλώνει στις 98,2 μονάδες τον Ιούλιο από 94 μονάδες τον Ιούνιο και 93,2 τον Μάιο.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο δείκτης ESI ενισχύθηκε στη Γερμανία (+0,6) και σε μικρότερο ρυθμό στην Ολλανδία (+0,3), ενώ υποχώρησε σε Ιταλία (-0,6), Γαλλία (-0,7) και Ισπανία (-1,0).

Ανά κλάδο, τα στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό τομέα (+1,8) και τις υπηρεσίες (+0,8), ενώ στη βιομηχανία ο δείκτης παρέμεινε σταθερός. Παράλληλα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε (-0,4), ενώ επιδείνωση καταγράφηκε και στον κλάδο του λιανικού εμπορίου (-0,4).

Τέλος, η εμπιστοσύνη στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (δεν περιλαμβάνεται στον δείκτη ESI) υποχώρησε σημαντικά (-6,1).

Πηγή: capital.gr