Ευρωζώνη: Τα «τοξικά» δάνεια επιστρέφουν

Την ώρα που παλεύει να συγκρατήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και να απαλύνει τον πόνο που τα περιοριστικά μέτρα προκαλούν στην οικονομία, η Ευρωζώνη έρχεται αντιμέτωπη με μία μεγάλη απειλή. Αυτή δεν είναι άλλη από τον αυξανόμενο όγκο των «τοξικών δανείων» όπως προειδοποιεί η UBS.

Μπορεί τα κράτη να απολαμβάνουν δημοσιονομική ευελιξία και εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού, αλλά στο μέτωπο του εταιρικού χρέους τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η UBS κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εκτίναξη των εταιρικών στάσεων πληρωμής στα ύψη και επανάληψη του προβλήματος των κόκκινων δάνειων, που κληροδότησε η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Η ελβετική τράπεζα σχολιάζει πως τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις, έχουν θέσει σε αναβολή ένα κύμα χρεοκοπιών, αλλά αυτό μάλλον θα έρθει την επόμενη χρονιά. Τη μεγαλύτερη ανησυχία εκφράζει για την Ιταλία, προβλέποντας σχεδόν τετραπλασιασμό των στάσεων πληρωμής. Αναμένει επίσης αύξησή τους κατά 180% στην Ισπανία και διπλασιασμό τους στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Μία αύξηση τέτοιας έκτασης στην Ιταλία θα οδηγούσε τον όγκο των κόκκινων δανείων σε επίπεδα ανάλογα με της περιόδου της κρίσης χρέους. Τα κόκκινα δάνεια λειτουργούν ως εμπόδιο στην ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομία με χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και επομένως θα μπορούσαν να ανακόψουν και την οικονομική ανάκαμψη, στην οποία ελπίζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά το ισχυρό σοκ της πανδημίας.

Πηγή: kathimerini.gr