Εως 31 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για «Γέφυρα»

Παρατείνεται για ένα μήνα, δηλαδή έως τις 31 Οκτωβρίου, η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών. Το πρόγραμμα παρέχει στήριξη σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη τους κατοικία.

Στην πλατφόρμα, που άνοιξε για την υποδοχή αιτήσεων στις 3 Αυγούστου, έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 131.155 αιτήσεις, όταν στο αντίστοιχο πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν υποβληθεί 7.000 αιτήσεις σε διάστημα 13 μηνών, γεγονός που, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, υποδηλώνει την επιτυχία του τρέχοντος προγράμματος.

Δικαιούχοι του προγράμματος «Γέφυρα» είναι οι πληγέντες από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, έχοντας υποστεί μείωση του εισοδήματός τους, και στους οποίους έχει παρασχεθεί οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών ή φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης για τη μείωση μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας λόγω κορωνοϊού.

Η κρατική επιδότηση καλύπτει χρονικό διάστημα 9 μηνών και ξεκινάει από το 90% της μηνιαίας δόσης για τους συνεπείς δανειολήπτες, ενώ βαίνει μειούμενη για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση. Βασική προϋπόθεση είναι η ρύθμιση της οφειλής και η συνέπεια στην αποπληρωμή για χρονικό διάστημα από 6 έως και 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. Η επιδότηση των τόκων για εννέα μήνες από το κράτος έρχεται να «κουμπώσει» με τα προγράμματα αναστολής δόσεων που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες και τα οποία λήγουν –ανάλογα με την κατηγορία των δανειοληπτών– είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου είτε στα τέλη Δεκεμβρίου, διασφαλίζοντας την ομαλή αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων όχι μόνο για το 2020, αλλά και για το 2021.

Πηγή: kathimerini.gr