Ηλεκτρονική ψηφοφορία για προκήρυξη απεργίας

Σειρά αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο προωθεί το υπουργείο Εργασίας, με αιχμή την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή απεργίας.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής, εξ αποστάσεως, ψηφοφορίας, για την επιλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε σωματείο ή οργάνωση, αλλά και για την προκήρυξη απεργίας.

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν στην «Κ» πως η διάταξη που πέρασε το 2018, υπό την εποπτεία αλλά και τις πιέσεις της τρόικας των δανειστών, και προβλέπει την παρουσία του 50+1% των οικονομικά ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να ληφθεί έγκυρη απόφαση για απεργία, δεν θα αλλάξει. Απλώς, θα προστεθεί η δυνατότητα συμμετοχής μελών εξ αποστάσεως, μέσω ηλεκτρονικής ψήφου.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού μητρώου. Οι προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά, μετά και την παρέμβαση για τις απολύσεις και τις εργολαβίες, εξελίσσονται σε μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση.

Πηγή: kathimerini.gr