ΗΠΑ: Επιστροφή στον άνθρακα λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου

Σε ένα ακόμα πλήγμα στις προσπάθειες για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας αυξάνουν την κατανάλωση άνθρακα λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Η αμερικανική παραγωγή άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί κατά 22% το 2021, ανακοίνωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ). Αυτό θα σηματοδοτήσει την πρώτη ετήσια αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα από το 2014, ανέφερε η ΕΙΑ.

Ο άνθρακας ήταν για χρόνια η κύρια πηγή καυσίμου για το ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ – παρόλο που το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα είναι το μεγαλύτερο.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας περιόρισα τον άνθρακα λόγω των ανησυχιών για την κλιματική κρίση και λόγω της αφθονίας του πολύ φθηνού φυσικού αερίου. Η κατανάλωση άνθρακα στις ΗΠΑ μειώθηκε το 2019 για έκτη συνεχόμενη χρονιά, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1964 , καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο, αυτή η τάση έχει αντιστραφεί τους τελευταίους μήνες επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί, καθιστώντας τον άνθρακα πιο ανταγωνιστικό.

Η έκθεση της ΕΙΑ ανέφερε ότι η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα αυξάνεται φέτος λόγω «σημαντικά υψηλότερων τιμών φυσικού αερίου και σχετικά σταθερών τιμών άνθρακα».

Το κόστος παράδοσης φυσικού αερίου στις αμερικανικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι πλέον υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2020, ανέφερε η ΕΙΑ.

Πηγή: ot.gr