ΗΠΑ: Στα 10 δισ. δολ. την εβδομάδα το κόστος του λουκέτο

Στα 10 δισ. δολ. την εβδομάδα υπολογίζει ο Λευκός Οίκος το κόστος από το κλείσιμο των βασικών λειτουργιών της κυβέρνησης σε ανακοίνωση που έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα του. Ο Λευκός Οίκος αναλύει πλήρως τον αντίκτυπο του λουκέτου στην οικονομία και την καθημερινή ζωή των αμερικανών. Την ίδια στιγμή, Barclays, BofA Merrill Lynch και Morgan Stanley, δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τις συνέπειες του shutdown.

Ο άμεσος αντίκτυπος της παράλυσης των λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα είναι στην ανάπτυξη των ΗΠΑ, όπως επισημαίνει η Barclaysσε νέα της έκθεση. Η κατανάλωση και οι επενδύσεις της κυβέρνησης θα μειωθούν κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση, για κάθε εβδομάδα που θα παραμένει «κλειστή». Οι οικονομολόγοι της Barclays εκτιμούν πως κάθε εβδομάδα θα κοστίζει στο αμερικάνικο ΑΕΠ 0,1%. Εάν ωστόσο το «κλείσιμο» είναι πολύ προσωρινό, ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα είναι μέτριος και οποιοδήποτε sell-off στις αγορές θα είναι μικρό.

Παράλληλα, η Barclays εκτιμά ότι το αμερικάνικο δολάριο αρχικά θα σημειώσει ράλι έναντι στα νομίσματα που συνδέονται με την αμερικάνικη ανάπτυξη, όπως το δολάριο Καναδά. Ωστόσο, θα παραμείνει υπό πίεση έναντι των νομισμάτων που θεωρούνται επενδυτικά καταφύγια , όπως το γεν και το ελβετικό φράγκο.

 

Πηγή : naftemporiki.gr