Η αντιπολίτευση στη Νορβηγία μπλόκαρε την εκμετάλλευση πετρελαίου στα Λοφότεν

Προς μεγάλη δυσαρέσκεια της πετρελαϊκής βιομηχανίας και των συνδικαλιστικών ενώσεων στη Νορβηγία, η αντιπολίτευση των Εργατικών αποφάσισε να μπλοκάρει την αξιοποίηση των πολύτιμων κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή των νησιών Λοφότεν στη Νορβηγική Θάλασσα. Ουσιαστικά η Νορβηγία αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη της στην προοπτική εκμετάλλευσης δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, όταν η οικονομία στηρίζεται στην ενέργεια. Το αρχιπέλαγος Λοφότεν θεωρείται ένα από τα θαύματα της φύσης που, όμως, υπολογίζεται πως κρύβει ένα με τρία δισεκατομμύρια βαρέλια στο υπέδαφός του.

Αυτή η αλλαγή στάσης ενός εκ των ισχυρότερων πολιτικών κομμάτων στη Νορβηγία, αυτό των Εργατικών, αποτελεί χτύπημα στον πετρελαϊκό κλάδο της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής Equisor. «Ολος ο κλάδος έχει αιφνιδιαστεί και έχει δυσαρεστηθεί από την απόφαση αυτή», σχολίασε ο Καρλ Εϊρικ Σκοτ-Πέντερσεν, επικεφαλής της Ενωσης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Νορβηγίας. Οι πετρελαϊκές εταιρείες στη Νορβηγία, με επικεφαλής την Equinor, επιχειρηματολογούν πως η αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων στα νησιά Λοφότεν παίζει κρίσιμο ρόλο για να διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα η παραγωγή «μαύρου χρυσού» στη χώρα.

Εντούτοις, η απόφαση των Εργατικών δεν αποτέλεσε έκπληξη. Οι Νορβηγοί αρχίζουν να αμφισβητούν κατά πόσον ωφέλιμη είναι μακροπρόθεσμα η μεγαλύτερη πηγή πλούτου στην οικονομία τους, καθώς εντείνονται οι φόβοι για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg προειδοποιούν πως η διαμάχη μπορεί να επεκταθεί στο εάν θα πρέπει να συνεχιστεί η γεώτρηση πετρελαίου στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Παράγοντες της βιομηχανίας φοβούνται μήπως το κόμμα των Εργατικών στη Νορβηγία θελήσει –ή αναγκαστεί, για πολιτικούς λόγους– να συμβιβαστεί και σε άλλα παρεμφερή θέματα την επόμενη φορά που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ενα από αυτά θα ήταν η αύξηση των φόρων στις πετρελαϊκές εταιρείες. Ο επικεφαλής των Εργατικών, Γιόνας Γκαρ Στορ, δήλωσε πως το κόμμα θα συνεχίσει να στηρίζει τον πετρελαϊκό κλάδο και το υπάρχον φορολογικό σύστημα της χώρας. Εντονη ήταν η αντίδραση της συνδικαλιστικής ένωσης που εκπροσωπεί τους εργαζομένους του κλάδου. Ο ηγέτης της Industry Energy, Φρόντε Αλφέιμ, είπε πως η απόφαση αυτή «δημιουργεί ανισορροπίες στον κλάδο, που χρειάζεται να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του σε μακροπρόθεσμη βάση». Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεισφέρουν κατά 17% στο ΑΕΠ της Νορβηγίας, ενώ ο ενεργειακός κλάδος χρηματοδοτεί το συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας.

Πηγή: kathimerini.gr