Η απειλή του Grexit επισπεύδει την εμβάθυνση στην Eυρωζώνη

Πίσω από το θολό τοπίο απομάκρυνσης της απειλής του Grexit μετά την δρομολόγηση των προϋποθέσεων για ένα τρίτο δανειακό πρόγραμμα στην Ελλάδα, επισπεύδονται διαδικασίες παρεμβάσεων «εμβάθυνσης” της οικονομικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη.

Οι «αλλαγές” σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr δεν θα χρειασθούν καμία παρέμβαση στα όρια της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και στο δια ταύτα θα καταλήγουν σε μεταβολές που θα διευκολύνουν την δημοσιονομική ενοποίηση και θα χαλαρώνουν «νόμιμα” τις πιέσεις που έχουν αρχίσει να καταγράφονται στις δύο μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, την Γαλλία και την Ιταλία.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι «κοντά στον βασιλικό” από ότι φαίνεται «θα ποτιστεί και η γλάστρα”, δηλαδή θα υπάρξουν ευνοϊκές προβλέψεις οι οποίες θα έχουν συνέπειες και για Ελλάδα όσο αφορά την «αμοιβαιοποίηση” του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συστήματος.

Τα στοιχεία και η περιγραφή προς το παρόν για τις αλλαγές αυτές κρατιούνται «κλειδωμένα” και παραμένουν άγνωστα.

Εκείνο όμως που φτάνει ως πληροφορία στο capital.gr είναι οτι πρόκειται το σχέδιο αυτό να δρομολογηθεί σε χρονικό ορίζοντα εβδομάδων!

Στόχος όπως αναφέρεται είναι να αποκτήσουν σάρκα και οστά από τον Σεπτέμβριο και μιας και δεν θα χρειασθεί να γίνουν παρεμβάσεις στην Συνθήκη για να εγκριθούν «θα μπορούν να ενεργοποιηθούν αμέσως”.

Οι βασικοί κερδισμένοι της υπόθεσης αυτής θα είναι οι δύο μεγαλύτερες, μετά την Γερμανία, οικονομίες της Ευρωζώνης η Γαλλία και η Ιταλία.

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα της ζύμωσης που έχει τροφοδοτηθεί από την ελληνική κρίση και η πίεση που δέχθηκε ο γαλλογερμανικός άξονας στην περίπτωση της απειλής του Grexit. Σημαντικό είναι ότι η επίσκεψη του κ. Τζακ Λιού στο Βερολίνο και το Παρίσι έχει συμβάλει σ’ αυτό καθώς η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι η διαχείριση της κρίσης με αφορμή της Ελλάδα από τις ευρω-ηγεσίες και ειδικά την γερμανική διατηρεί συνεχώς τον κίνδυνο του ατυχήματος στην Ευρωζώνη ζωντανό με απρόβλεπτες για όλους συνέπειες.

Λέγεται μάλιστα ότι ο αμερικανικός παράγοντας συνέβαλε καθοριστικά στην επίδειξη ..αυτοπεποίθησης του κ. Ολαντ και στην σύμπλευσή του με τον κ. Ρέντσι στις κρίσιμες ημέρες και ώρες του προηγούμενου Σαββατοκύριακου…

Πηγή: capital.gr