Η αποφυγή νομισματικού πολέμου στο «τραπέζι» της G20

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, θα ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για αποφυγή ανταγωνιστικών υποτιμήσεων των νομισμάτων τους, αναφέρει αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, με αφορμή τη σύνοδο της G20.

Αυτό αναμένεται να είναι το περιεχόμενο του επίσημου ανακοινωθέντος, το οποίο θα δοθεί αργότερα εντός της ημέρας στη δημοσιότητα. «Γίνεται ξεκάθαρα κατανοητό ότι οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις αποτελούν κίνδυνο, έναντι του οποίο ο καθένας πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή, τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και φρασεολογίας» ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, αξιωματούχοι στις ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η πρόσφατη υποτίμηση του γουάν είναι «ελάχιστη» σε σχέση με την κατά 15% περίπου υποτίμησή του το προηγούμενο έτος, ανησυχούν ωστόσο ότι το κινεζικό νόμισμα ενδεχομένως να συνεχίσει να υποτιμάται, ότι το Πεκίνο ίσως αλλάξει στάση αν οι αγορές αρχίσουν να πιέζουν ανοδικά την ισοτιμία και, εν τέλει, ότι η πρόσφατη υποτίμηση ίσως να είναι απλά η πρώτη μιας σειράς αντίστοιχων κινήσεων.

Το τεστ-κλειδί, δηλώνει ο εν λόγω αξιωματούχος, είναι αν η Κίνα θα επιτρέψει την ανατίμηση του νομίσματός της, σε περίπτωση που οι δυνάμεις της αγοράς ωθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Έχουμε ακούσει ότι σε συναντήσεις αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει μια διαρκής δέσμευση» για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, δηλώνει ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι κινήσεις του Πεκίνου «θα είναι πολύ σημαντικές στο να καταδειχθεί πως θα υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση».

Πάντως ο ίδιος, άφησε να εννοηθεί ότι αν το Πεκίνο συνεχίσει να υλοποιεί οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τότε οι ΗΠΑ θα μπορούσε να υποστηρίξει το κινεζικό αίτημα για ένταξη του γουάν στο «καλάθι» των αποθεματικών νομισμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πηγή: capital.gr