Η Ατλάντα έγινε η νέα Μέκκα του κινηματογράφου στις ΗΠΑ

Η Ατλάντα προσελκύει νεοφυείς τεχνολογικές εταιρείες, ισχυρούς ομίλους και μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο, θέτοντας σε μειονεκτική θέση το Λος Αντζελες και τη Νέα Υόρκη. Η μεγάλη απήχηση που έχει η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Τζόρτζια των ΗΠΑ έχει τροφοδοτήσει ένα ράλι τιμών στην αγορά κατοικίας. Οι πωλήσεις των πολυτελών σπιτιών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ η μέση τιμή μιας κατοικίας έχει αναρριχηθεί κατά 83% από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 αντί του αντίστοιχου 38% που ισχύει σε όλες τις ΗΠΑ.

Οι οικονομικές συνθήκες στην Ατλάντα βελτιώθηκαν από το 2008, όταν ο κυβερνήτης Σόνι Πέρντιου έθεσε σε μόνιμη ισχύ έκπτωση φόρου 20% σε κινηματογραφικές παραγωγές άνω των 500.000 δολαρίων. Πρόσθετη έκπτωση 10% προβλέπεται εάν προστεθεί το σήμα κατατεθέν της Ατλάντα –που είναι το ροδάκινο– στους συντελεστές της παραγωγής. Τα θετικά αποτέλεσμα στην οικονομία της πολιτείας ήταν άμεσα. Οι ετήσιες δαπάνες της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ατλάντα έχουν εικοσαπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία από 93 εκατ. δολάρια το 2007 σε 2,02 δισ. δολάρια το 2016.

Μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν προκληθεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλές πτυχές της οικονομικής ζωής της περιοχής. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Business Insider, ο αριθμός των ατόμων με καθαρή περιουσία, δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεών τους, άνω των 30 εκατ. δολαρίων αυξήθηκε κατά 22% από το 2014 μέχρι το 2017.

Δεν είναι, όμως, μόνον τα κινηματογραφικά στούντιο που έχουν σταθερή παρουσία στην Ατλάντα. Είκοσι από τις 500 ισχυρότερες εταιρείες στη λίστα Fortune διατηρούν τα κεντρικά γραφεία τους στην Ατλάντα, από την Coca-Cola και την Delta Airlines μέχρι την Home Depot και την USPS. Σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ –όπως η Βοστώνη, η Πενσυλβανία και η Φιλαδέλφεια– το πολύ 11 εταιρείες της λίστας Fortune 500 διατηρούν κεντρικά γραφεία.

Πέραν τούτου, η πόλη έχει εξελιχθεί σε έναν από τους τεχνολογικούς κόμβους των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Ενωση Τεχνολογικών Εταιρειών, στην Ατλάντα έχουν ιδρυθεί περίπου είκοσι εταιρείες που εξειδικεύονται στην τεχνολογία blockchain, η οποία αποτελεί τη βάση για τη διαπραγμάτευση των ψηφιακών νομισμάτων και για μεγάλο σκέλος της ευρύτερης χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. «Οι εταιρείες αυτές προσελκύουν στελέχη με τα μεγαλύτερα προσόντα που αμείβονται με παχυλούς μισθούς και μπορούν να καταλαμβάνουν πολυτελείς κατοικίες», σχολιάζει στο Business Insider ο Μαρκ Καστίλο, μεσίτης στην Coldwell Banker Residential Brokerage της Ατλάντα.

Οπως επισημαίνουν, ωστόσο, αναλυτές της αγοράς επικρατεί επίσης μεγάλο εισοδηματικό χάσμα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που μελέτησε το πρακτορείο Bloomberg, η Ατλάντα είναι πόλη των άκρων. Σχεδόν το 18% των νοικοκυριών δηλώνει ετήσια εισοδήματα 150.000 δολαρίων και πάνω. Την ίδια στιγμή, το 9,3% των νοικοκυριών κερδίζει λιγότερα από 10.000 δολάρια, σε ετήσια βάση. «Δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως είναι το Σαν Φρανσίσκο ή η Νέα Υόρκη ή η Ουάσιγκτον», σχολιάζει ο Αλαν Μπέρουμπ, διευθυντικό στέλεχος στο Ινστιτούτο Ερευνών Μπρούκινγκς.

Ο ίδιος καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι πόλη των πλουσίων αλλά και των φτωχών.

Πηγή: kathimerini.gr