Η βιομηχανία υποφέρει από την έλλειψη επεξεργαστών

Η έλλειψη ημιαγωγών έχει πλήξει τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρείες τεχνολογίας που αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους. Δύσκολα θα φανταζόταν κάποιος, όμως, πως θα μπορούσε να επηρεάσει απλές καθημερινές εργασίες των ανθρώπων τουλάχιστον όταν πρόκειται για τομείς που ουδεμία σχέση έχουν με την τεχνολογία. Κανείς δεν θα σκεφτόταν, για παράδειγμα, πως μπορεί να αποτελούσε πρόβλημα για όσους έχουν σκύλο και θέλουν να τον λούσουν. Φαίνεται πως συμβαίνει, όμως. Σχετικό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post αναφέρεται σε μια οικογενειακή επιχείρηση στην πολιτεία του Ιλινόι με την επωνυμία CCSI, που παράγει ηλεκτρονικές συσκευές με τις οποίες μπορούν οι φιλόζωοι να λούζουν τα αγαπημένα τους κατοικίδια, καθώς αυτές απλώνουν αυτομάτως επάνω τους σαμπουάν, νερό και για όσους το επιθυμούν διαθέτουν και εξοπλισμό στεγνώματος της γούνας. Και βέβαια οι συσκευές αυτές λειτουργούν με επεξεργαστές και η έλλειψή τους συνεπάγεται και τη μείωση της παραγωγής της CCSI που αναγκάζεται να απογοητεύσει τους καταναλωτές. Οπως τονίζει, άλλωστε, η αμερικανική εφημερίδα, η πελατεία της εν λόγω εταιρείας δεν περιορίζεται στους καθημερινούς ζωόφιλους αλλά επεκτείνεται στους επαγγελματίες του κλάδου, όσους αναλαμβάνουν δηλαδή να φροντίζουν τα κατοικίδια όταν οι ιδιοκτήτες τους απουσιάζουν και έχουν μάλιστα ολόκληρα αγροκτήματα του είδους. Προπαντός, όμως, επεκτείνεται και στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που στις βάσεις τους χρησιμοποιούν εκπαιδευμένα σκυλιά και βέβαια μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς πως δεν διαθέτουν τον χρόνο για να τα πλύνουν με τα χέρια τους.

Η Washington Post αναφέρει, επίσης, πως ο προμηθευτής της CCSI την πληροφόρησε ότι δεν έχει πλέον τους ημιαγωγούς με τους οποίους λειτουργούν οι συσκευές της. Στη συνέχεια πληροφορήθηκε πως μπορεί να βρει εναλλακτικούς επεξεργαστές όπως και έκανε αλλά αναγκάστηκε να προβεί σε μετατροπές στο κύκλωμα των συσκευών της. Η διαδικασία οδήγησε σε αύξηση του λειτουργικού της κόστους, με αποτέλεσμα η δυσπραγία που έπληξε μεγάλες βιομηχανίες όπως η Volkswagen να φτάσει και να γίνει αισθητή σε μια μικρή πόλη του Ιλινόι και σε μια οικογενειακή επιχείρηση που ίσως είναι η σημαντικότερη στην περιοχή. Οι άλλες που προσφέρουν κάποιες θέσεις εργασίας δεν είναι παρά μια σιταποθήκη, ένα ή δύο  μπαρ και το ταχυδρομείο. Οπως τόνισε στην αμερικανική εφημερίδα ο Ράσελ Κάλντγουελ, πρόεδρος της εταιρείας, «αυτό το πρόβλημα των επεξεργαστών πλήττει κάθε γωνιά του μεταποιητικού κλάδου από τους ασήμαντους με τους οποίους ασχολούνται απλοί καθημερινοί άνθρωποι μέχρι τους μεγάλους ομίλους».
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν, άλλωστε, βιομηχανίες που παράγουν συσκευές χαμηλής τεχνολογίας όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα πλυντήρια για τον υπολογισμό του βάρους των ρούχων έως και εκείνες που κατασκευάζουν ψηστιέρες και τοστιέρες. Και όσες δεν έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα ακόμη, μάλλον θα γίνει σύντομα.

Αναμφίβολα οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Την περασμένη εβδομάδα η Ford ανακοίνωσε ότι φέτος η παραγωγή της θα είναι κατά 1,1 εκατ. οχήματα μικρότερη από αυτήν που είχε σχεδιάσει αρχικά. Στο μεταξύ, τα προβλήματα που αναφέρουν βιομηχανίες κάθε είδους, είτε παράγουν πλατφόρμες βιντεοπαιχνιδιών είτε οικιακές συσκευές, καταμαρτυρούν το μέγεθος της εξάρτησης που έχει αναπτύξει η παγκόσμια οικονομία από αυτές τις μικροσκοπικές και ιδιαίτερα περίπλοκες συσκευές.

Την περασμένη εβδομάδα η Apple ανακοίνωσε ότι η έλλειψη επεξεργαστών έχει πλήξει την παραγωγή της σε iPad και σε υπολογιστές και ενδέχεται να της κοστίσει έως και 4 δισ. δολάρια από τη μείωση των πωλήσεών της. Παράλληλα, η βιομηχανία ελαστικών Caterpillar ανέφερε ότι βλέπει προβλήματα για το εγγύς μέλλον, ενώ η Samsung τόνισε πως μειώνονται οι πωλήσεις της σε εξαρτήματα για έξυπνα κινητά, καθώς οι βιομηχανίες που είναι πελάτες της δεν μπορούν να εξασφαλίσουν επάρκεια σε ημιαγωγούς και αναγκάζονται να περιορίσουν την παραγωγή τους. Η Samsung ανέφερε επίσης ότι αναγκάζεται να μειώσει την παραγωγή της σε τηλεοράσεις και οικιακές συσκευές, ενώ σε ανάλογες προειδοποιήσεις προέβη και η LG που σε σχετική ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι παρακολουθεί «προσεκτικά τις εξελίξεις και εκτιμά πως καμία βιομηχανία του μεταποιητικού κλάδου δεν θα μείνει αλώβητη αν παραταθεί περαιτέρω η έλλειψη μικροεπεξεργαστών». Ακόμη και οι βιομηχανίες σιδηροδρομικών γραμμών διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχουν αρκετά οχήματα για τις γραμμές τους. Οι ελλείψεις είναι τόσο σοβαρές ώστε ενδέχεται να υπονομεύσουν την οικονομία τη στιγμή ακριβώς κατά την οποία έχει δρομολογηθεί η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση της πανδημίας. Οπως τονίζει σχετικά ο Γκλεν Ο’ Ντόνελ, αναλυτής του κλάδου της τεχνολογίας στην εταιρεία ερευνών Forrester, «όταν μειώνεται η προσφορά σε ημιαγωγούς, υποφέρει η παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της».

Πηγή: kathimerini.gr