Η ευθύνη των νέων μετόχων «αγκάθι» για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Τεράστιος «κάβος» για την επίλυση των  «κόκκινων» δανείων των μεγάλων επιχειρήσεων, είναι το θέμα των κοινών πιστούχων, προδιαγράφοντας μακρύ και επίπονο δρόμο στην όλη διαδικασία της διάσωσης επιχειρήσεων που θα κριθούν βιώσιμες.

Παρά το επείγον της διάσωσης επιχειρήσεων κρίσιμου μεγέθους για την Οικονομία και της φαινομενικής ευκολίας να συμφωνηθούν λύσεις μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών, αφού πλέον δεν υπάρχει το πρόβλημα των πολλών συνομιλητών, δεν διατυπώνεται αισιοδοξία για γρήγορο αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί υπάρχουν εμπόδια, νομικά και άλλα, τα οποία δύσκολα εκτιμάται ότι θα βρουν λύση στην πράξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ένα μείζον θέμα που αναδύεται είναι η νομική επιβάρυνση των νέων μετόχων των επιχειρήσεων που χρήζουν αναδιάρθρωσης. Ειδικότερα, ο νέος μέτοχος των υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεων επιβαρύνεται με όλες τις αστικές ευθύνες της επιχείρησης έναντι οποιουδήποτε χρωστάει. Συνεπώς, ο νέος μέτοχος που θα μπει στο μετοχικό κεφάλαιο  υπό αναδιάρθρωση επιχείρησης θα ευθύνεται και για όλες τις οφειλές της, όχι μόνο δανειακές, αλλά επίσης φορολογικές και ασφαλιστικές.

Εκτός αυτού, σε πολλές περιπτώσεις, στους κοινούς πιστούχους δεν συγκαταλέγονται μόνο τράπεζες, αλλά και το Δημόσιο. Και μόνο η ύπαρξη πολλών πιστούχων δημιουργεί θέμα στη γρήγορη λήψη αποφάσεων, δεδομένου ότι άλλοι πιστωτές έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, άλλοι όχι, άλλοι πρώτη υποθήκη, άλλοι δεύτερη κ.ο.κ. Η παρουσία του Δημοσίου μεταξύ των κοινών πιστούχων δημιουργεί επιπρόσθετο θέμα, καθώς το Δημόσιο δεν έχει την ίδια δυνατότητα για «κουρέματα» οφειλών με τις τράπεζες (μπορεί να «κουρέψει» πανωτόκια ή πρόστιμα, αλλά όχι κεφάλαιο της οφειλής όπως μπορούν οι τράπεζες και έχουν ανάγκη οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις).

Τα παραπάνω θέματα θα αναδειχθούν πολύ περισσότερο στην πορεία, βάζοντας νέα «αγκάθια» στην επίλυση των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, το μείζον θέμα ήταν η νομοθετική κάλυψη των διοικήσεων και των αρμόδιων στελεχών των τραπεζών που θα έβαζαν την υπογραφή τους σε αναδιαρθρώσεις δανείων. Το θέμα αυτό δεν υφίσταται πλέον, αφού ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους και πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνει ρύθμιση για νομική κάλυψη των τραπεζιτών, εφόσον έχουν τηρήσει το θεσμικό πλαίσιο και εφαρμόσει τις προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Η ύπαρξη πολλών πιστούχων, όμως, θα αποτελέσει τον επόμενο μεγάλο «πονοκέφαλο». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι όποιες αποφάσεις για τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων θα πρέπει να έχουν ληφθεί με συμφωνία τουλάχιστον του 65% των πιστούχων και να συμφωνήσουν οι νυν μέτοχοι των επιχειρήσεων στο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Ειδάλλως, το ζήτημα θα οδεύει για λύση στα δικαστήρια.

Σημειώνεται ότι σήμερα, το ΤΧΣ πρόκειται να παρουσιάσει τη μελέτη της McKinsey με τις προτάσεις της για τον ενδεικνυόμενο τρόπο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων στα οποία εμπλέκονται πολλοί πιστούχοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η μελέτη παρουσιάζει ως πρότυπο την επιτυχή περίπτωση αναδιάρθρωσης του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι πιο γρήγορα… διοργανώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, παρά δόθηκε λύση στο πρόβλημα του συγκεκριμένου κλάδου.  Ένας εξαγωγικός κλάδος όπου η Ελλάδα είχε κάποτε την πρωτιά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και ο οποίος απέφερε στην Οικονομία περί τα 700 εκατ. ευρώ, σώθηκε στο «και 1΄», αφού χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια συζητήσεων για την αναδιάρθρωση των χρεών του…

Σημειώνεται ότι η μελέτη της McKinsey προτείνει να συσταθεί ένας μόνιμος μηχανισμός από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στον οποίο θα συμμετέχουν οι επικεφαλής των γενικών διευθύνσεων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο οποίος θα συντονίζει τις δράσεις των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα «ανοίγματά» τους (δάνεια μη εξυπηρετούμενα, αλλά και επίφοβα να καταστούν μη εξυπηρετούμενα). Στο μηχανισμό αυτό, το πιθανότερο είναι να δοθεί ρόλος επικεφαλής στην τράπεζα με τη μεγαλύτερη δανειακή έκθεση.

Για τις επιχειρήσεις που θα κρίνονται βιώσιμες, το συντονιστικό όργανο των τραπεζών θα καθορίζει τον τρόπο αναδιάρθρωσης των δανείων τους, προτείνοντας μεσοπρόθεσμες λύσεις. Για τις επιχειρήσεις που θα κριθούν μη βιώσιμες ή αποτύχει η συμφωνία των τραπεζών σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, μόνος δρόμος θα είναι η εκκαθάριση.

Πηγή:capital.gr