Η κινεζική οικονομία ανησυχεί τους επενδυτές

Μεγάλες διακυμάνσεις σημειώθηκαν χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων για την Κίνα που ενίσχυσαν τους φόβους για τις επιπτώσεις της πολιτικής προστατευτισμού των ΗΠΑ στον υπόλοιπο κόσμο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 0,13%, αν και ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο και ο Dax στη Φρανκφούρτη κατάφεραν να καταγράψουν κέρδη 0,09% και 0,20%, αντίστοιχα. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 παρουσίαζε απώλειες 2,55% αλλά τις περιόρισε στο 0,87% μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης. «Οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι για την πορεία της κινεζικής οικονομίας», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Μέιντεν, αναλυτής της CMC Markets. Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ο δείκτης FTSE Mib έκλεισε με οριακές απώλειες 0,04% ενώ ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Banca Carige, καθώς δεν κατάφερε να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από τις αγορές κατά τη διάρκεια του 2018.

Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο άνω του 0,20% λίγο πριν από το κλείσιμο, με τους επενδυτές να αγνοούν την προσωρινή διακοπή υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους επί 12η διαδοχική ημέρα. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε ο ενεργειακός και ο τραπεζικός κλάδος. Η άνοδος των μετοχών στην ενέργεια αποδίδεται στην ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση στοιχείων για μείωση των εξαγωγών από τη Σαουδική Αραβία. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent κυμάνθηκε στα 56 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο έως και 5%, ανακτώντας το χαμένο έδαφος που είχε σημειωθεί νωρίτερα λόγω του γενικευμένου αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις αγορές. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές «μαύρου χρυσού» από τη Σαουδική Αραβία συρρικνώθηκαν κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

«Παρά την έναρξη του νέου έτους, τα προβλήματα που απασχολούσαν τους επενδυτές το 2018 παραμένουν άλυτα», σχολίασε ο Ράιαν Νόμαν, στρατηγικός αναλυτής στην Informa Financial Intelligence, υποδεικνύοντας πως η μεταβλητότητα στις αγορές θα συνεχίσει να υφίσταται για κάποιο καιρό ακόμη. Το δολάριο υποχώρησε έναντι του γιεν, αλλά ενισχύθηκε ως προς το ευρώ και τη στερλίνα. Το ευρώ, συγκεκριμένα, διολίσθησε 0,99% έναντι του δολαρίου εξαιτίας της εξασθένησης του μεταποιητικού κλάδου στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Πηγή: kathimerini.gr