Η κρίση στο Κατάρ ρίχνει τις τιμές του πετρελαίου

Στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών εβδομάδων υποχώρησαν χθες οι αποδόσεις των ομολόγων πολλών χωρών της Ευρωζώνης, καθώς η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή και στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης. Παράλληλα, υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η ένταση μείωσε τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου.

Οι αποδόσεις των γερμανικών bund υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων στο 0,25% και των δεκαετών της Γαλλίας έπεσαν σε επίπεδα κάτω από το 0,70% για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου. Σχετικά με το ράλι των γαλλικών ομολόγων, είχε προηγηθεί δημοσκόπηση που φέρει το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία κόμματος υπό τον πρόεδρο της χώρας, από το 1968. Ομοίως, οι αποδόσεις των ισπανικών δεκαετών υποχώρησαν κατά 5 μ.β. στο 1,52%, εγγίζοντας ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και της Ιρλανδίας στο 0,73%.

Η διπλωματική κρίση σχετικά με το Κατάρ συμπίεσε, άλλωστε, τις τιμές του πετρελαίου, καθώς αναμένεται να υπονομεύσει τις προσπάθειες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ να ανακτήσουν τον έλεγχο της αγοράς και να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών μέσω μείωσης της παραγωγής. Αργά το βράδυ, το αργό κυμαινόταν στα 47,90 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 49,83 δολάρια το βαρέλι. Οπως σχολιάζουν αναλυτές του Reuters, η νέα διολίσθηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» αναμένεται να κάμψει κάθε τάση για άνοδο των τιμών παγκοσμίως.

Ετσι παραμένει αυξημένη η ζήτηση για ομόλογα, μολονότι η ΕΚΤ αναμένεται να παρουσιάσει μια πιο ευοίωνη εικόνα της Ευρωζώνης στην αυριανή συνεδρίασή της και να περιορίσει τις προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα τόνωσης. Την ίδια στιγμή, πάντως, η Morgan Stanley έκαμπτε το ενδιαφέρον των επενδυτών για ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς εξέφρασε την εκτίμηση ότι εξανεμίζονται οι ευνοϊκοί παράγοντες για την Ευρώπη και «είναι λογικό να περιμένουμε ηπιότερη ανάπτυξη για λίγο καιρό». Ετσι, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Xetra Dax της Φρανκφούρτης να κλείνει με απώλειες 1,04%, τον Cac 40 της Γαλλίας με υποχώρηση 0,73%, ενώ ο Ibex 35 της Μαδρίτης και ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισαν με υποχώρηση 0,01% και 0,05% αντιστοίχως.

Πηγή: naftemporiki/ Reuters