Η κυβέρνηση Μακρόν προχωράει σε περικοπή επιδομάτων ανεργίας

Περικοπή στα επιδόματα των ανέργων ανακοίνωσε ο Εντουάρ Φιλίπ, πρωθυπουργός της Γαλλίας, στο πλαίσιο μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αναδιαμόρφωση της ασφάλισης των ανέργων. Η κίνηση αυτή εν μέσω των διαμαρτυριών από τα «Κίτρινα Γιλέκα» ενδέχεται να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τα συνδικάτα των εργαζομένων.

Η γαλλική κυβέρνηση εξαιτίας της αδυναμίας συμβιβασμού μεταξύ συνδικάτων και εργαζομένων, αναγκάστηκε να παρέμβει και να δημιουργήσει δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων όσον αφορά τον τομέα της ανεργίας, το οποίο θα παρουσιαστεί στα μέσα του έτους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το έλλειμμα του συστήματος κατά 3,9 δισ. ευρώ σε βάθος τριών ετών, το οποίο στις αρχές του 2018 είχε ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ. Σκοπεύει, επίσης, να μειώσει τα επιδόματα ανεργίας και να παράσχει κίνητρα στους εργοδότες, ώστε να προσλαμβάνουν κανονικά τους εργαζομένους.

Χρόνια παθογένεια που πλήττει τη χώρα είναι η τακτική που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις συνάπτοντας συμβάσεις εργασίας μικρής διάρκειας. Οπως υποστήριξε την Τρίτη ο Εντουάρ Φιλίπ, τα τελευταία 15 χρόνια τριπλασιάστηκε ο αριθμός των συμβάσεων που διαρκούν λιγότερο από ένα μήνα. Μάλιστα, προσέθεσε, πως το 80% των περιστάσεων αφορά επαναπρόσληψη του ίδιου ατόμου από την ίδια εταιρεία. Οι εργοδότες, θεωρώντας πως είναι πολύ πιο δύσκολο και κοστοβόρο να απολύσουν εργαζομένους που έχουν μακροχρόνια σύμβαση, επιλέγουν να προσλαμβάνουν με εξαιρετικά βραχύχρονες συμβάσεις, που σε πολλές περιπτώσεις δεν υπερβαίνουν τη μία ημέρα.

Σύμφωνα με το Unedic (κρατικό ταμείο επιδομάτων ανεργίας) το επίδομα που λαμβάνουν οι Γάλλοι κυμαίνεται στα 1.200 ευρώ τον μήνα. Παρότι το επίδομα μπορεί να ανέλθει έως και 7.700 ευρώ, μόνο το 0,03% των ανέργων λαμβάνει αυτό το ποσό, όπως υποστήριξε το Unedic. Το επίδομα ανεργίας στη Γαλλία αποτελεί το 68% του μέσου όρου των προηγούμενων μισθών, σε αντίθεση με τα 36 μέλη του ΟΟΣΑ, στα οποία το επίδομα ανεργίας ανέρχεται στο 56% των προηγούμενων μισθών.

Η αναδιάρθρωση του συστήματος ανεργίας αποτελεί μέρος του σχεδίου μεταρρυθμίσεων, που είχε ξεκινήσει το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν. Υστερα από τις διαμαρτυρίες των «Κίτρινων Γιλέκων», ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται αποδυναμωμένος και μη αρεστός στο εργατικό δυναμικό της Γαλλίας. Επομένως, οφείλει να κινηθεί με προσοχή και να μην αναιρέσει την προηγούμενη υπόσχεσή του για μεταρρυθμίσεις προς ελάφρυνση των εργαζομένων, ώστε να μην προκαλέσει μεγαλύτερη ρήξη με τους διαμαρτυρόμενους.

Πηγή: kathimerini.gr