Η μεγάλη επιστροφή των επενδυτών στην Ευρωζώνη

Σε πηγή ευχάριστων εκπλήξεων για τους επενδυτές αναδεικνύεται η Ευρωζώνη φέτος, δικαιώνοντας όσους επέλεξαν να τοποθετηθούν στις αξίες της, αγνοώντας τα «σύννεφα» της πολιτικής αβεβαιότητας (που ήταν μέχρι πρότινος πυκνά…), και τις αμφιβολίες για τη δυναμική της ανάκαμψης: Το α’ τρίμηνο του έτους, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία παραπέμπουν σε περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης το τρέχον τρίμηνο, με ετησιοποιημένη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%. Ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι ότι η ανάκαμψη διευρύνεται, καθώς η Γαλλία που μέχρι πρότινος κατατασσόταν στους «αδύναμους κρίκους» ανεβάζει ταχύτητα, εν μέρει και λόγω της θετικής ψυχολογικής επίπτωσης από την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης PMI για την δραστηριότητα στους κλαδους μεταποίησης και υπηρεσιών διαμορφώθηκε τον Μάιο σε υψηλότερα επίπεδα στη Γαλλία από ότι στη Γερμανία, κάτι που είχε χρόνια να συμβεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι η γερμανική «ατμομηχανή»…χάνει λάδια (κάθε άλλο…), αλλά ότι προστίθεται ακόμα ένας κινητήρας στο σύστημα προώθησης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Η νίκη Μακρόν και η διαπίστωση ότι το Brexit έχει αμελητέο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη περιόρισαν δραστικά τον πολιτικό κίνδυνο για τους επενδυτές, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στην καλή πορεία των θεμελιωδών μεγεθών σε επίπεδο οικονομιών και επιχειρήσεων. Φυσικά, το πολιτικοοικονομικό «μέτωπο» της Ιταλίας παραμένει ακόμα ανοιχτό (κάτι που αντανακλάται και στην υστέρηση του δείκτη FTSE Mib του χρηματιστηρίου του Μιλάνου), όμως δεν ανησυχεί τις αγορές στην παρούσα φάση.

Ευρώ και μετοχές
Στο πλαίσιο αυτό, το ευρώ, για το οποίο στις αρχές του έτους πληθώρα αναλυτών προέβλεπε υποχώρηση σε απόλυτη ισοτιμία (1 προς 1) με το δολάριο, άγγιξε προ ημερών το 1,13 δολ./ευρώ. Από την αρχή του έτους, το ενιαίο νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά 7% περίπου έναντι του δολαρίου, παρουσιάζοντας τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων των ανεπτυγμένων οικονομιών (G 10). Και τούτο παρότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed έχει αυξήσει δυο φορές τα επιτόκια του δολαρίου από το Δεκέμβριο του 2016 (και ετοιμάζεται να κινηθεί εκ νέου τον Ιούνιο…), ενώ η ΕΚΤ προλειαίνει μεν το έδαφος για τη βαθμιαία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας όμως ότι θα κινηθεί πολύ προσεκτικά. H ING βλέπει το ευρώ στο 1,20 δολάριο σε ένα χρόνο από σήμερα, ενώ η Algebris Investors θεωρεί ότι μπορεί να φτάσει στα επίπεδα αυτά στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Η άνοδος του ευρώ αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις εισροές κεφαλαίων στις μετοχές της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, ξένοι επενδυτές έχουν τοποθετήσει πάνω από 7 δισ. δολ. σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) της Ευρωζώνης το τελευταίο δίμηνο. Ο δείκτης Stoxx 600 των ευρωπαϊκών blue chips έχει ενισχυθεί κατά 27% από το χαμηλό του Ιουνίου 2016 (μετά το Brexit), έναντι ανόδου 19% για τον S&P την ίδια περίοδο. Και οι αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω κερδών για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς είναι πιο ελκυστικά αποτιμημένες από τις αμερικανικές. Για την Lombard Odier, οι μετοχές της Ευρωζώνης συνιστούν μια από τις ελκυστικές ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, με τον ξένο οίκο να θεωρεί ότι η Ευρώπη συνιστά «ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό» για τους επενδυτές, παρότι το ενδεχόμενο για….θερινά μπουρίνια δεν μπορεί να αποκλειστεί…