Η Ρωσία γεμίζει τα θησαυροφυλάκιά της με χρυσό

Η Ρωσία αυξάνει τις τοποθετήσεις της σε χρυσό, αποβλέποντας να μειώσει στο μέγιστο δυνατό την εξάρτησή της από το δολάριο. Κίνητρο της Μόσχας είναι να προφυλαχθεί από τον κίνδυνο νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ όσο οι σχέσεις της με την Ουάσιγκτον δείχνουν να επιδεινώνονται. Υπάρχουν δε και άλλες χώρες που ακολουθούν ανάλογη στρατηγική και στρέφονται στον χρυσό όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Μέσα σε μία δεκαετία, η Ρωσία έχει τετραπλασιάσει τα αποθέματα στο πολύτιμο μέταλλο και συνεχίζει τις αγορές κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Βάσει στοιχείων του 2018, ο χρυσός αναλογεί στο 19% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, αντανακλώντας το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council). Αν και το ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε δολάρια είναι υψηλότερο, καθώς φθάνει το 22%, έχει μειωθεί δραματικά από το 46% που ίσχυε μόλις στα μέσα του 2017. Στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας δείχνουν πως οι επενδύσεις σε χρυσό μόνον μέσα στον Φεβρουάριο έφθασαν το ένα εκατομμύριο ουγγιές. Είναι η μεγαλύτερη ποσότητα σε χρυσό που έχει αγοράσει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μέσα σε έναν μήνα μετά τον Νοέμβριο του 2018. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2018, η Ρωσία συγκέντρωσε στα θησαυροφυλάκιά της 274 τόνους χρυσού, συνολικής αξίας 11 δισ. δολαρίων, δηλαδή περισσότερο απ΄ όσο εξορύχθηκε παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Η Ρωσία δεν είναι η μοναδική χώρα που επιδιώκει να περιορίσει την εξάρτησή της από αμερικανικό νόμισμα. Σε συνέντευξη που είχε δώσει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN τον περασμένο Νοέμβριο, είχε δηλώσει πως οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οντότητες είναι υπερβολικά εξαρτημένες από το δολάριο, θέτοντας ζήτημα «εθνικής κυριαρχίας». Πέρυσι, η Ουγγαρία και η Πολωνία προχώρησαν στην αγορά μεγάλου όγκου χρυσού για τα δεδομένα ενός κράτος-μέλους της Ε.Ε. Μία ακόμη ένδειξη των τάσεων απεξάρτησης από το δολάριο είναι τα σενάρια που θέλουν το Ιράν να πουλά πετρέλαιο στην Κίνα σε γουάν εφόσον έχει αποκοπεί από τις αμερικανικές αγορές λόγω της επαναφοράς των κυρώσεων από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην περίπτωση της Ρωσίας, όμως, οικονομικοί αναλυτές αμφισβητούν κατά πόσον θα μπορεί να συνεχίσει να κάνει μεγάλες τοποθετήσεις στο πολύτιμο μέταλλο. Σήμερα, η Ρωσία καλύπτει το 40% των τοποθετήσεων σε χρυσό από κεντρικές τράπεζες και αντιπροσωπεύει το 6% της παγκόσμιας ζήτησης. Αλλά είναι δύσκολο να καταργήσει ολοσχερώς τις συναλλαγές σε δολάρια, καθώς είναι το κυρίαρχο μέσο στις αγοραπωλησίες σε βασικά εμπορεύματα. Εκτός του πετρελαίου, η Ρωσία έχει αυξήσει τα τελευταία χρόνια την παραγωγή και τις εξαγωγές σιταριού.

Πηγή: kathimerini.gr