Η Ρωσία εξετάζει την επιβολή αντιποίνων στις ΗΠΑ

Νέα διάσταση στον εμπορικό πόλεμο ενδέχεται να δώσει η Ρωσία, επιβάλλοντας απαγορεύσεις ή περιορισμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Η Κάτω Βουλή της ρωσικής Δούμας έχει ετοιμάσει κατάλογο με αμερικανικά προϊόντα, από τρόφιμα και αλκοολούχα ποτά μέχρι φάρμακα και συμβουλευτικές υπηρεσίες, που θα υποστούν ρωσικά αντίποινα μετά τον νέο γύρο κυρώσεων κατά Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρηματιών. Μολονότι πρόκειται για αντεκδίκηση στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αναμέτρησης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στη Μόσχα, η επιβολή περιορισμών μεγάλης κλίμακας σε αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες θα πλήξει τις αμερικανικές βιομηχανίες. Στον κατάλογο των υπό εξέταση προϊόντων συγκαταλέγονται το λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα αγροτικά προϊόντα, τα φάρμακα που μπορεί να προμηθευθεί η Ρωσία από άλλες χώρες, αλλά και τα είδη καπνού και τα αλκοολούχα ποτά. Παράλληλα, όμως, υπάρχει η πρόταση να αποτραπεί κάθε συνεργασία της Ρωσίας με τις ΗΠΑ στους τομείς της ατομικής ενέργειας, των κινητήρων των πυραύλων και στην παραγωγή αεροσκαφών, και να απαγορευθεί στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες σε συμφωνίες ιδιωτικοποίησης ρωσικών εταιρειών. Περιλαμβάνει, επίσης, πρόβλεψη για περιορισμούς στις αμερικανικές εταιρείες λογιστών, νομικών και συμβούλων, αλλά και για περιορισμούς σε όσους Αμερικανούς πολίτες έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία.

Την περασμένη χρονιά, η Ρωσία εισήγαγε από τις ΗΠΑ προϊόντα συνολικής αξίας 12,5 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων αεροσκάφη, μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και φαρμακευτικά και χημικά είδη. Εξάλλου, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, επιχειρηματικοί κολοσσοί της Δύσης και πολυεθνικές, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Ford και οι εταιρείες αναψυκτικών PepsiCo, Coca-Cola και Coca-Cola HBC, έχουν επενδύσει πολλά δισ. δολάρια στη Ρωσία, εγκαθιστώντας εκεί μονάδες παραγωγής τους.

Οπως, πάντως, επισημαίνει το Reuters, η κίνηση ενδέχεται να στραφεί παράλληλα και κατά των ρωσικών συμφερόντων, δεδομένου ότι οι Ρώσοι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα εστιατόρια McDonald’s, ταξιδεύουν με τα αεροσκάφη της Boeing και, βεβαίως, αγοράζουν μαζικά τα κινητά της Apple. Η πρωτοβουλία της Δούμας μπορεί να δώσει στο Κρεμλίνο την εξουσία για να επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το Κρεμλίνο δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος και παραμένει άγνωστο κατά πόσον η πρόταση της Δούμας θα αποτελέσει νόμο του ρωσικού κράτους. Συχνά, το ρωσικό Κοινοβούλιο διαμηνύει με αυτόν τον έμμεσο τρόπο τις προθέσεις του Κρεμλίνου προς άλλες χώρες. Ωστόσο συνήθως οι απειλές του δεν μεταφράζονται σε λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Πηγή: kathimerini.gr