Η Airbnb περιμένει σημαντική ανάκαμψη τουρισμού το 2021

Μία από τις ωφελημένες εταιρείες, διαρκούσης της πανδημίας, αποδεικνύεται πως είναι η πλατφόρμα σύνδεσης ιδιοκτητών διαμερισμάτων και κατοικιών με επισκέπτες και ταξιδιώτες, Airbnb, η οποία εμφάνισε μεν μειωμένα έσοδα λόγω των περιορισμών, αλλά αυτά ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Αν και επλήγη από την αδυναμία  υλοποίησης μεγάλων ταξιδιών, αυτό αντισταθμίστηκε ώς ένα βαθμό από το ότι οι τουρίστες διέμεναν μεγαλύτερο διάστημα σε προορισμούς, που βρίσκονταν σε ακτίνα ασφαλείας από τη βάση τους.

Οσο για το 2021, αν και ακόμα, όπως είπε η διοίκησή της, είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει πώς θα κινηθούν οι δραστηριότητές της, ωστόσο, προετοιμάζεται για μια σημαντική ανάκαμψη των ταξιδιών, διότι οι χώρες σταδιακά αίρουν τους περιορισμούς λόγω πανδημίας.

Ειδικότερα, την παρελθούσα χρονιά, τα έσοδα της αμερικανικής Airbnb ελαττώθηκαν σε σχέση με το 2019 κατά 30%, φθάνοντας στα 3,4 δισ. δολάρια. Εντούτοις, υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών του κλάδου, ειδικά όσον αφορά τον τζίρο του τελευταίου τριμήνου του 2020. Αυτός διαμορφώθηκε στα 859 εκατ. δολάρια, μειωμένος μόνον 22% από εκείνον του 2019, όταν οι προβλέψεις τον ήθελαν στα 739,7 εκατ. δολάρια. Επιπλέον, η Airbnb δήλωσε ότι έχει ήδη σημειώσει μικρότερη πτώση στα ταξίδια φέτος από ό,τι τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Μπράιαν Τσέσκι, ανέφερε ότι η πανδημία διαμορφώνει νέα μοντέλα μετακινήσεων, όπως το ότι οι διανυκτερεύσεις σε διαμερίσματα και κατοικίες θα έχουν απήχηση σε όσους ταξιδεύουν για να δουν οικογένεια και φίλους.

Τέλος, το πλαίσιο της τηλεργασίας θα επιτρέψει στους ανθρώπους να κάνουν συχνότερα ταξίδια το Σαββατοκύριακο ή ακόμη και να περάσουν αρκετούς μήνες μακριά από το σπίτι, όπως τόνισε, εν κατακλείδι ο κ. Τσέσκι, προσθέτοντας, ωστόσο, πως οι φετινές τάσεις στα ταξίδια δεν είναι εμφανείς ακόμα.

Πηγή: kathimerini.gr