Η Fed αύξησε κατά 0,25% τα επιτόκια στις ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε χθες την αύξηση του βασικού επιτοκίου στις ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην αμερικανική οικονομία, λόγω των περικοπών στη φορολογία των επιχειρήσεων. Είναι η πρώτη αύξηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ που αποφασίζεται επί Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Fed στις αρχές Φεβρουαρίου. Μετά τη συνεδρίαση της Fed, ο κ. Πάουελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ θα τονώσει τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη, ενώ προβλέπεται ότι θα ακολουθήσουν ακόμα δύο αυξήσεις μέσα στο 2018. Στην επίσημη ανακοίνωση της Fed μετά τη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε χθες, αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί έπειτα από την πάροδο μιας μακράς περιόδου, στη διάρκεια της οποίας κινείτο κάτω από τον στόχο του 2%. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Fed, ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι είναι πιθανόν να κινείται ο πληθωρισμός πάνω αλλά και κάτω του 2%, τονίζοντας πως η κατάσταση στην αγορά εργασίας θα παραμείνει ισχυρή. Οι χαμηλές τιμές στην αμερικανική οικονομία όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, απέτρεπαν τη Fed από το να προχωρήσει ταχύτερα σε αυξήσεις των επιτοκίων.

Το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ αυξήθηκε στο φάσμα του 1,50% με 1,75%. Οι υψηλοί αξιωματούχοι της Fed, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει αν είναι απαραίτητες τρεις ή τέσσερις αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ομως οι ίδιοι προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τρεις φορές το 2019 και δύο φορές το 2020. H χθεσινή αύξηση είναι η πέμπτη που έχει πραγματοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν η Fed εγκατέλειψε την επεκτατική νομισματική πολιτική που εφάρμοζε από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η ανεργία είναι χαμηλή και είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Τον περασμένο μήνα το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 4,1%, και η Fed εκτιμά ότι θα έχει υποχωρήσει στο 3,8% έως τα τέλη του 2018. Η αμερικανική οικονομία διανύει περίοδο άνθησης. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αρνητικά σημάδια. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η οικονομία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με τους ίδιους ρυθμούς τον επόμενο και τον μεθεπόμενο χρόνο. Η Fed αναμένει ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας να διαμορφωθεί στο 2,7% το 2018 αντί 2,5%, που είχε προβλεφθεί τον Δεκέμβριο. Το 2019, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται να βαδίσει σε ρυθμό 2,4% από το 2,1% που διέβλεπε η Fed τον Δεκέμβριο.

Η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ υπολογίζεται ότι θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα κατά 1,8 τρισ. δολάρια, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις σε μισθούς και τιμές, αν και έχουν εκφραστεί ανησυχίες για την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Χαλάρωση τραπεζικών κανόνων

Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της αναθεώρησης του Κανόνα Βόλκερ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), μια απόφαση που επί του παρόντος δεν είναι δεσμευτική. Απαιτείται η έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, και η επικύρωση του τελικού νομοσχεδίου από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο Κανόνας Βόλκερ αποτελεί αρμοδιότητα πέντε εποπτικών αρχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Ο Κανόνας Βόλκερ έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια φορέων κλάδου, καθώς θέτει περιορισμούς σε ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις από τις τράπεζες και βάζει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην επενδυτική τραπεζική και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους.
Ηταν ένα από τα επίμαχα κεφάλαια της νομοθεσίας που επιβλήθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση για την ασφαλέστερη λειτουργία των αμερικανικών τραπεζών. Ομως μία από τις δεσμεύσεις του νυν προέδρου των ΗΠΑ είναι η χαλάρωση του κανονιστικού πλαισίου των τραπεζών, ωθώντας σε κέρδη τις μετοχές τους το τελευταίο 12μηνο.

Πηγή: kathimerini.gr