Η Nike ξεπερνάει γρήγορα τις συνέπειες της πανδημίας

Με ευκολία φαίνεται πως ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας ο αμερικανικός κολοσσός αθλητικών ειδών Nike, ο οποίος είδε τα έσοδά του να ανέρχονται το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού του έτους σε 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια και να υπερσκελίζουν τις προβλέψεις των αναλυτών για 9,11 δισεκατομμύρια δολάρια. Οταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Nike, η τιμή της μετοχής της εκτινάχθηκε έως και 12%, ενώ μέχρι και το κλείσιμο της Τρίτης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχε ενισχυθεί 15% από τις αρχές της χρονιάς, αναφέρει το Bloomberg. Οι επενδυτές αναρωτιόνταν πώς η Nike διαχειρίστηκε την κρίση της πανδημίας και οι απαντήσεις που τους έδωσε ήταν ικανοποιητικές. Το προηγούμενο τρίμηνο (το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2019-2020), πάντως, εξαιτίας των μειωμένων πωλήσεων είχε εμφανίσει απροσδόκητες ζημίες και περιστολή των περιθωρίων κέρδους. Με τα τωρινά δεδομένα φαίνεται πως αποκαθιστά δυναμικά τις δραστηριότητές της χάρη στις ζωηρές ψηφιακές συναλλαγές και στην ανάκαμψη της αγοράς της Κίνας. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η διαπίστωση της Nike ότι η πανδημία επέδρασε καταλυτικά στις καταναλωτικές συμπεριφορές και προτιμήσεις, όπερ σημαίνει ότι ολοένα και περισσότερο ο κόσμος θα κάνει αγορές από το Διαδίκτυο και ολοένα και λιγότερο θα επισκέπτεται τα φυσικά (της) καταστήματα.
Χωρίς ανταγωνισμό

Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας, Τζον Ντόναχο, «κανένας δεν μπορεί να συμβαδίσει με τον ρυθμό με τον οποίο λανσάρουμε τα νέα προϊόντα μας στην αγορά, χωρίς να μας εμποδίζουν τα κωλύματα της πανδημίας». Ο Τζον Ντόναχο, βετεράνος από τη στελεχιακή θητεία του σε εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ, ανέλαβε τα ηνία της Nike φέτος τον Ιανουάριο. «Δυναμώνουμε ολοένα και περισσότερο στα πεδία εκείνα που έχουν και τη μεγαλύτερη σημασία. Στο υπάρχον πλαίσιο και στις συνθήκες όπως διαμορφώνονται μπορούμε να έχουμε άριστες επιδόσεις», πρόσθεσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους οι πωλήσεις δεν ενισχύθηκαν, αλλά ελαττώθηκαν λίγο, κατά 1%, εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ οι αναλυτές περίμεναν πολύ χειρότερες επιδόσεις. Συν τοις άλλοις, η Nike καλυτέρευσε και τα περιθώρια κέρδους περισσότερο από όσο αναμενόταν. Το τρέχον οικονομικό έτος η Nike εκτιμά ότι τα περιθώρια κέρδους από τις χονδρικές πωλήσεις θα παραμείνουν αμετάβλητα, ενώ οι πωλήσεις ειδών χωρίς έκπτωση θα έχουν κάποια αύξηση, αλλά μετά το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού έτους.

Ο αμερικανικός κολοσσός αθλητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης έχει ενδυναμώσει τις προσπάθειές του να διαθέτει ολοένα και περισσότερα προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα αφενός να αυξάνονται οι πωλήσεις αυτές –κατά 12% το πρώτο τρίμηνο–, αφετέρου να περικόπτονται θέσεις εργασίας. Αυτό το είδος της πώλησης σημαίνει πως η Nike δεν εξαρτάται τόσο όσο στο παρελθόν από εξωτερικούς λιανεμπόρους και αυτό προβλέπει ότι θα την ωφελήσει και τώρα, σε καιρό πανδημίας, και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Εν τω μεταξύ, τα παραδοσιακά καταστήματα γενικά και των εμπορικών κέντρων ειδικότερα έχουν πληγεί σοβαρά λόγω ιού. Επιπλέον, θετικά συνέβαλε στα αποτελέσματα της Nike και η ανταπόκριση της Κίνας, η οποία συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία σταθερά, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις εκεί είχαν παρουσιάσει αύξηση 6%, δεδομένου ότι η χώρα εξήλθε ταχύτερα από το καθεστώς των lockdown και η κυβέρνηση παρωθεί τους πολίτες να ασκούνται περισσότερο – κάτι ιδιαίτερα ευνοϊκό για εταιρείες όπως η Nike. Τέλος, oι πωλήσεις της στη Βόρεια Αμερική, όπου ανά πολιτεία η αντίδραση στην πανδημία διαφοροποιήθηκε, οι πωλήσεις της ελαττώθηκαν 2% το εν λόγω διάστημα.

Πηγή: kathimerini.gr