Κάμψη σουηδικών επενδύσεων στην Ελλάδα

Αβεβαιότητα προκαλεί η πανδημία στις σουηδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, με σημαντικό αριθμό αυτών να εκτιμά ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επενδυτικών δαπανών κατά τη φετινή χρονιά. Τις τάσεις αυτές, που, ευθυγραμμίζονται, σε μεγάλο βαθμό, με εκείνες στην υπόλοιπη Ευρώπη, καταγράφει έρευνα, που διεξήχθη από το Σουηδικό Γραφείο Εμπορίου, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Σουηδίας και το Ελληνο – Σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο για το πώς αντιλαμβάνονται το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα μας οι σουηδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Τι περιλαμβάνουν τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας στην οποία συμμετείχαν 19 από τις 35 σουηδικές εταιρείες της χώρας μας και πραγματοποιήθηκε το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς;

Κερδοφορία

Περίπου επτά στις δέκα εταιρείες εμφάνισαν κερδοφορία πέρυσι ενώ, μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας, το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον ήταν θετικό. Λόγω του κορωνοϊού, περίπου τέσσερις στις δέκα εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα και αξιολογούν ως ουδέτερο το εγχώριο επενδυτικό κλίμα εκτιμούν ότι ο κύκλος εργασιών τους θα μειωθεί ελαφρώς, ενώ θα προχωρήσουν σε μείωση των επενδύσεών τους για το 2020. Ωστόσο, καταγράφεται μία διαφοροποίηση. Οι επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών είναι περισσότερο αισιόδοξες ως προς την αύξηση των επενδύσεών τους, σε σύγκριση με όσες ανήκουν στη βιομηχανία για τις οποίες μοιάζει ειλημμένη απόφαση η περικοπή των επενδύσεων. Ως προς τον βαθμό ευκολίας επιχειρηματικής δραστηριότητας, η Ελλάδα συγκαταλέγεται έκτη μετά τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ιταλία, με διαφορά 13,5 μονάδων από την πρωταθλήτρια στην εν λόγω κατάταξη.

Πάντως, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν πως το επιχειρηματικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά από την αλλαγή της κυβέρνησης το 2019, με επικεφαλής σουηδικής βιομηχανίας να αναφέρει ότι «λόγω της πτωχής κυβερνητικής ηγεσίας και των συνθηκών που επικρατούσαν στον τραπεζικό τομέα, πολλές εταιρείες λίμναζαν. Πλέον, υπάρχει βούληση για σκληρή δουλειά με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη».

Οσον αφορά τα ζητήματα διαφθοράς, η επίδρασή τους είναι χαμηλή, καθώς μόλις το 26% των συμμετεχόντων αναφέρει πως επηρεάζουν τη δραστηριότητά του, ενώ οι σουηδικές επιχειρήσεις δεν εντοπίζουν σοβαρά προβλήματα ως προς την παραβίαση ανθρώπινων ή εργασιακών δικαιωμάτων.

Προκλήσεις

Εν γένει, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σουηδικές εταιρείες στη χώρα μας περιλαμβάνουν την υψηλή εταιρική φορολόγηση, το χαμηλό επίπεδο ψηφιοποίησης, όπως και τη γραφειοκρατία. Οι συμμετέχοντες, όμως, στην έρευνα αναγνωρίζουν ότι η ελληνική πολιτεία καταβάλλει προσπάθεια για να επιτευχθεί βελτίωση στους εν λόγω τομείς και εντοπίζουν ως πλεονεκτήματα το υψηλό επίπεδο προσωπικής ασφάλειας και την πρόσβαση σε καταρτισμένο προσωπικό. Διαβλέπουν ακόμη ισχυρές προοπτικές δραστηριότητας στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων, του περιβάλλοντος, των μεταφορών και της ανακύκλωσης.

Πηγή: kathimerini.gr