Κίνα: Ρεκόρ συναλλαγματικών αποθεμάτων

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κινεζικών τραπεζών σε ξένο νόμισμα έχουν ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά φτάνοντας στο 1,38 τρισ. δολάρια στα τέλη Μαΐου. Προσφέρουν, έτσι, στο Πεκίνο τη δυνατότητα να επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία στις κινήσεις κεφαλαίων και μεγαλύτερες εκροές χρήματος από τη χώρα.

Το ποσό έχει αυξηθεί καθώς η υψηλή ζήτηση για κινεζικά αγαθά στη διάρκεια της πανδημίας έχει μεγιστοποιήσει τα κέρδη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενώ η ανθεκτική οικονομία και η ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος έχουν προσελκύσει διεθνείς επενδυτές για να πουλήσουν δολάρια έναντι γουάν και να αγοράσουν κινεζικές μετοχές και ομόλογα. Στη διάρκεια του περασμένου έτους ξένοι επενδυτές αγόρασαν κινεζικά ομόλογα αξίας ενός τρισ. γιουάν, ποσό αντίστοιχο των 154 δισ. δολαρίων, καθώς ήταν ιδιαίτερα ελκυστικές οι υψηλές αποδόσεις όλου του κινεζικού χρέους σε γουάν.

Οι τραπεζικές καταθέσεις σε ξένο νόμισμα αυξήθηκαν περισσότερο από 260 δισ. δολάρια στη χρήση μέχρι τον Μάιο, τη μεγαλύτερη από το 2002, οπότε ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Ωστόσο, παρά την αύξηση των εισροών, οι κινεζικές τράπεζες δεν έχουν πολλά κανάλια για να αξιοποιήσουν το συνάλλαγμά τους.

Ενας τρόπος είναι να το διοχετεύσουν στην εσωτερική αγορά της χώρας, αλλά κάτι τέτοιο θα ενέτεινε τις ανοδικές πιέσεις στο γουάν, του οποίου η ισοτιμία βρίσκεται ήδη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών έναντι καλαθιού νομισμάτων.

Κάτι που προκαλεί πρόβλημα στο Πεκίνο και καθιστά επιτακτική την ανάγκη να μεταρρυθμίσει την αγορά ξένου συναλλάγματος και να χαλαρώσει τους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίου επιτρέποντας μεγαλύτερες εκροές εκτός της χώρας. Μια τέτοια κίνηση θα δώσει αυτομάτως στους εγχώριους επενδυτές τη δυνατότητα να αγοράσουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία εκτός της χώρας. Σημειωτέον ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επέβαλε περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων και ειδικότερα στις εκροές πριν από έξι χρόνια μετά την υποτίμηση του γουάν.

Μιλώντας στο Bloomberg, η Λίναν Λιου, αναλύτρια της Deutsche Bank AG στο Χονγκ Κονγκ, προέβλεψε «περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων που διέπουν τις εκροές κεφαλαίων μέσω επενδυτικών σχημάτων». Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας έχουν χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας αυτής ρευστότητας για να χορηγήσουν πιστώσεις σε επιχειρήσεις τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Σημειωτέον ότι έχουν αυξηθεί αναλόγως και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τράπεζας της Κίνας και τον περασμένο μήνα έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.

Πηγή: kathimerini.gr