Κακό εργασιακό περιβάλλον σε κολοσσούς με τεράστια κέρδη

Σκανδαλωδώς κακή είναι συχνά η μεταχείριση που επιφυλάσσουν στο προσωπικό τους επιχειρηματικοί κολοσσοί με ιλιγγιώδη κέρδη και δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά. Ο λόγος για κολοσσούς όπως η κινεζική εταιρεία εξοπλισμού Huawei, που τόσο έχει απασχολήσει τα διεθνή ΜΜΕ μετά τον αποκλεισμό της από την αμερικανική αγορά και τις κατηγορίες του προέδρου Τραμπ, όπως η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου της Σαουδικής Αραβίας, η Aramco, που επίσης έχει γνωρίσει ασυνήθιστη δημοσιότητα τα τελευταία τρία χρόνια εξαιτίας της επικείμενης εισαγωγής της στο χρηματιστήριο, και όπως η τόσο οικεία σε όλους μας Google, που τείνει να μονοπωλήσει την έρευνα στο Διαδίκτυο και κατά συνέπεια έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Κομισιόν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, το προσωπικό της Huawei προώθησε επιστολή διαμαρτυρίας στο δίκτυο εσωτερικής επικοινωνίας της κινεζικής εταιρείας. Σε αυτή επέκρινε δριμύτατα την πολιτική καταχρηστικών υπερωριών που εφαρμόζει η Huawei και κατηγορούσε τα στελέχη της και τους υπεύθυνους του τμήματος ανθρωπίνων πόρων ότι συγκαλύπτουν την έκταση του προβλήματος των εξοντωτικών υπερωριών. Η πρωτοβουλία για την επιστολή φαίνεται πως ανήκει στον Χου Λινγκ, μέλος του τμήματος ανθρωπίνων πόρων. «Συνάδελφοι, σας συμβουλεύω να μην εμπιστεύεστε το τμήμα ανθρωπίνων πόρων, δεν είναι ειλικρινείς», τόνιζε στην εν λόγω επιστολή ο Χου. Παράλληλα αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια που μπορούν να επιδεικνύουν οι μηχανολόγοι της Huawei όταν εργάζονται με τέτοιους ρυθμούς.

Η δημοσιοποίηση της επιστολής συνέπεσε με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν τις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών της σαουδαραβικής Aramco. Ο πετρελαϊκός κολοσσός, «η κότα που κάνει τα χρυσά αυγά» όπως τη χαρακτηρίζουν αναλυτές της αγοράς, συγκέντρωσε πέρυσι κέρδη ύψους 111 δισ. δολαρίων. Το ποσό αυτό υπερβαίνει το άθροισμα των κερδών που συγκέντρωσαν στο ίδιο χρονικό διάστημα οι πέντε μεγάλες ανταγωνίστριές της, οι Exxon Mobil, Chevron, Royal Dutch Shell, BP και Total SA. Αμείβει, όμως, τα στελέχη της με μισθούς πολύ μικρότερους από εκείνους των ανταγωνιστριών της. Η εταιρεία έχει πολιτική να μην δημοσιεύει τις αποδοχές του προσωπικού της και μόνον τα αποσπασματικά αυτά στοιχεία δημοσιεύτηκαν σε δελτίο που συνόδευε πρόσφατο ενημερωτικό σχετικό με τις εκδόσεις ομολόγων της εταιρείας.

Αυτό φέρει το σύνολο της διοίκησης και τα μέλη του Δ.Σ., συνολικά 17 άτομα, να έχουν μοιραστεί περίπου 30 εκατ. δολάρια σε αμοιβές και παροχές. Το εν λόγω ποσό δεν είναι παρά το ήμισυ του αντίστοιχου που προσφέρουν οι σημαντικότερες ανταγωνίστριές της, όπως οι Exxon Mobil και Chevron Corp. Πολύ περισσότερα στοιχεία αναμένεται να δοθούν όταν θα προχωρήσει τελικά, μετά τόσες αναβολές, το σχέδιο εισαγωγής της Aramco στο χρηματιστήριο του Ριάντ. Οι πληροφορίες αυτές, όμως, γίνονται γνωστές ενώ κλείνει ένας χρόνος από τη στάση εργασίας και τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας 20.000 υπαλλήλων της Google. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Vox, τότε το προσωπικό του ψηφιακού κολοσσού κατήγγειλε την εταιρεία ότι όχι μόνο συγκάλυπτε στελέχη της που είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση και κακή συμπεριφορά στον χώρο εργασίας, αλλά τους αντάμειψε με περίπου 100 εκατ. δολάρια.

Εκτοτε η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη για τις παρεκτροπές και τροποποίησε μέρος της πολιτικής της στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ δεσμεύθηκε να διευκολύνει τους υπαλλήλους της όταν θέλουν να καταγγείλουν ανάρμοστες συμπεριφορές. Εχει παρέλθει, όμως, ένας χρόνος και πολλοί υπάλληλοί της επιμένουν πως οποιαδήποτε αλλαγή έχει γίνει δεν είναι παρά εντελώς επιφανειακή. Επιμένουν ειδικότερα πως τα υψηλόβαθμα στελέχη εξακολουθούν να εκδικούνται υφισταμένους τους που κατήγγειλαν κακές συμπεριφορές τους, όπως και ότι γενικότερα έχει κλονιστεί βαθύτατα η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην εταιρεία και στο προσωπικό της.

Πηγή: kathimerini.gr