Κατεβάζει ταχύτητα η ολλανδική οικονομία

Η έντονη επιβράδυνση της ολλανδικής οικονομίας, της πέμπτης μεγαλύτερης της Ευρωζώνης, αναμένεται να συνεχιστεί και το 2020, προέβλεψαν χθες οι ανεξάρτητοι οικονομικοί σύμβουλοι της ολλανδικής κυβέρνησης. Βασικά αίτια της μεγαλύτερης από το αναμενόμενο επιβράδυνσης της ανάπτυξης το 2020 είναι η εξασθένηση του διεθνούς εμπορίου και η εφαρμογή ορισμένων κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να μειωθεί έντονα στο 1,7% φέτος, από 2,6% το 2018, και στο 1,3% το 2020, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ανεξάρτητου Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης (CPB) του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών. «Η ολλανδική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα, αλλά εξακολουθεί να έχει ικανοποιητική (απόδοση) σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε χθες η κ. Λάουρα φαν Χέεστ, διευθύντρια του CPB. Το διεθνές εμπόριο έχει περιοριστεί σημαντικά εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέλιξη που είχε αρνητική συνέπεια για την παραδοσιακά εξαγωγική ολλανδική οικονομία.

Παράλληλα, η εφαρμογή αυστηρότερων κανονισμών για την προστασία του περιβάλλοντος αναμένεται να πλήξει την οικοδομική δραστηριότητα, καθώς χιλιάδες έργα έχουν διακοπεί εξαιτίας δικαστικής απόφασης σύμφωνα με την οποία ο κατασκευαστικός και ο αγροτικός τομέας έχει παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμός για τις εκπομπές αζώτου. Συνεπώς, η ανάπτυξη το 2020 θα βασιστεί περισσότερο στην κατανάλωση και στην αύξηση των κρατικών δαπανών καθώς αυξάνονται οι μισθοί και η ανεργία παραμένει σε χαμηλό επίπεδο.

Πηγή: kathimerini.gr