Κερδίζει έδαφος η οικειοθελής μείωση ενοικίων σε καταστήματα

Θετικά φέρεται ότι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πρόταση για την οικειοθελή μείωση ενοικίων επαγγελματικών ακινήτων, που κατέθεσαν εντός της εβδομάδας η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) και ο ΕΣΑ (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχικές αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης ήταν θετικές, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο φορείς που εκπροσωπούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους εμπόρους της Αθήνας, προτείνουν την εφαρμογή οικειοθελών μειώσεων ενοικίων μέχρι του ποσοστού του 40%, ζητώντας από την κυβέρνηση να νομοθετήσει την παράταση ισχύος του μέτρου της επιστροφής φόρου 30% για τους ιδιοκτήτες. Η πρόταση αυτή γίνεται για όλες τις εθελοντικές μειώσεις ενοικίων και αφορά το διάστημα μέχρι το τέλος του 2020.

Μέσω της δυνατότητας των ιδιοκτητών να εξασφαλίσουν την επιστροφή φόρου, θα παρασχεθεί και το απαιτούμενο κίνητρο στους ιδιοκτήτες, προκειμένου να προβούν σε συναινέσεις με τους μισθωτές καταστηματάρχες. Ουσιαστικά, η πρόταση αυτή «πατάει» πάνω στα μέτρα που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, αίροντας τον χαρακτήρα του υποχρεωτικού.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τον μήνα Ιούνιο, το λιανεμπόριο επωφελήθηκε από το μέτρο των υποχρεωτικών μειώσεων ενοικίων κατά 40% και αντίστοιχα οι ιδιοκτήτες που επλήγησαν οικονομικά μπορούσαν να λάβουν ως ελάφρυνση επιστροφή φόρου έως 30%, αναλογικά με το ποσό το οποίο απώλεσαν. Ωστόσο, από τον Ιούλιο και μετά, τέτοια μείωση δεν προβλέπεται από τον νόμο, πλην ορισμένων κατηγοριών επιχειρήσεων, όπως π.χ. ξενοδοχειακά και λοιπά καταλύματα και επιχειρήσεις εστίασης, ενώ στις αρχές της εβδομάδας η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι θα ληφθεί μέριμνα και για τα τουριστικά εμπορικά καταστήματα.

Με δεδομένο πάντως ότι δεν λείπουν και οι αντιδράσεις, η ΠΟΜΙΔΑ έσπευσε να διευκρινίσει με συμπληρωματική της ανακοίνωση ότι η εθελοντική μείωση ενοικίου είναι η καλύτερη λύση, όταν οι εναλλακτικές επιλογές είναι, είτε η υποχρεωτική διά νόμου μείωση του ενοικίου, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν δικαιολογείται, είτε η ολοκληρωτική απώλεια του εισοδήματος των ιδιοκτητών. Αυτό θα συμβεί αν η επιχείρηση που στεγάζεται στο ακίνητο κλείσει, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Πηγή: Kathimerini.gr