Κορωνοϊός: Ισχυρό πλήγμα στη διεθνή ναυτιλία

Οι θαλάσσιες μεταφορές φορτίου συνήθως ακολουθούν την πορεία της Κίνας και πηγαίνουν άσχημα όταν πηγαίνει άσχημα η Κίνα. Στην περίπτωση της επιδημίας του κορωνοϊού έχει μειωθεί ο όγκος των φορτίων που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν οι ναυτιλιακές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν πως οι θαλάσσιες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων δεν είναι εκτεθειμένες στην επιδημία του κορωνοϊού τόσο όσο είναι, για παράδειγμα, ο τομέας των αερομεταφορών και η τουριστική βιομηχανία. Η Drewry, εταιρεία ερευνών για τη ναυτιλία, συγκέντρωσε πάντως στοιχεία από τις εταιρείες διαχείρισης των λιμένων της Κίνας, όπου προκύπτει πως ο όγκος των θαλάσσιων μεταφορών φορτίου μειώθηκε από 20% έως 40% το διάστημα από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Αρχίζει τώρα να γίνεται αισθητή η μείωση και σε λιμάνια εκτός Κίνας, καθώς δεν καταφθάνουν πλέον τα πλοία από την Ασία με τα εμπορευματοκιβώτια που θα έπρεπε να έχουν φορτωθεί από την Κίνα. Σύμφωνα, πάντα, με την Drewry, μια πτώση της τάξης του 30% στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα συνεπάγεται μείωση τουλάχιστον 9% στις παγκόσμιες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων.

Με δεδομένη τη μετάδοση της επιδημίας αναμένεται πως η πτώση θα συνεχισθεί για τουλάχιστον τους δύο επόμενους μήνες. Και η ακύρωση 105 ναυλώσεων πλοίων τον μήνα εκτιμάται πως ισοδυναμεί με διαφυγόντα έσοδα ύψους 1 δισ. δολαρίων. Ενα τμήμα από αυτά θα καλυφθεί αργότερα όταν τα πλοία θα αποπλέουν υπερπλήρη με φορτία, αλλά βραχυπρόθεσμα οι ζημίες είναι μεγάλες. Σημειωτέον ότι η μεγαλύτερη στον κόσμο ναυτιλιακή μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, η δανική Maersk, είχε ήδη ακυρώσει τη ναύλωση 50 πλοίων από και προς την Ασία όταν το Πεκίνο παρέτεινε τους εορτασμούς για το κινεζικό νέο έτος. Οι μεγάλες ναυτιλιακές μεταφοράς ξηρού φορτίου που μεταφέρουν σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα στην Κίνα κερδίζουν πλέον λιγότερα από 2.600 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ναύλων του Λονδίνου. Τα κέρδη αυτά δεν είναι παρά μια πολύ μικρή μερίδα του ποσού που κατέβαλλαν στο πλήρωμά τους ενώ είναι κατά 93% κάτω από το ιστορικό υψηλό που είχαν σημειώσει το περασμένο έτος. Τα μεγάλα δεξαμενόπλοια, που έχουν χωρητικότητα 2 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου, έχουν ήδη δει τον όγκο των μεταφορών τους κυριολεκτικά να καταρρέει κατά 95% από το υψηλό επίπεδο του περασμένου έτους.

Πηγή: kathimerini.gr