Κόντρα Δανίας – Κομισιόν για τον βασικό μισθό

Η σχέση της Δανίας με την Ε.Ε. ήταν πάντα παρόμοια με εκείνη της Βρετανίας. Οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτηση ένταξης το 1961 και προσχώρησαν το 1973. Τώρα η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης θεωρεί πως τα σχέδια της Ε.Ε. να επιβάλει ένα πλαίσιο που θα καθορίζει τον βασικό μισθό σε όλα τα κράτη-μέλη της υπερβαίνει τα εσκαμμένα για τη Δανία.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Δανός υπουργός Απασχόλησης Πίτερ Χάμερλγκααρντ Τόμσεν τόνισε πως η υπεροχή του εθνικού εργατικού δικαίου υπήρξε όρος που έθεσε η Δανία για τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. Και προσέθεσε πως η χώρα του θα δώσει μάχη για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της στο θέμα.

Οπως τονίζει ο κ. Χάμερλγκααρντ, τη δεκαετία του 1970 τα εργατικά συνδικάτα της Δανίας συναίνεσαν στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. υπό τον όρο ότι «οποιαδήποτε εξουσία κι αν εκχωρηθεί στην Ε.Ε., δεν θα θέσει σε κίνδυνο το μοντέλο της αγοράς εργασίας που ισχύει στη χώρα». Υπογράμμισε, όμως, πως η επιμονή της Κομισιόν για την επιβολή πλαισίου καθορισμού του βασικού μισθού έχει προκαλέσει «δυσφορία και ανησυχία» στη Δανία. Οπως διευκρίνισε, αυτό οφείλεται στο ότι η χώρα αντιλαμβάνεται πως ενδεχομένως οι Βρυξέλλες «θα μπορούσαν να παρέμβουν σε κάτι απολύτως ιερό για εμάς». Το μοντέλο αγοράς εργασίας που ισχύει στη Δανία έχει χαρακτηριστεί μείγμα ευελιξίας και ασφάλειας και αποτελεί ένα από τα στοιχεία για τα οποία υπερηφανεύεται η σκανδιναβική χώρα. Βασίζεται στη συλλογιστική ότι προσφέρεται στους Δανούς εργαζομένους ασφάλεια μέσω των επιδομάτων ανεργίας και παράλληλα αρκετή ευελιξία και ελευθερία στους εργοδότες ώστε να μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν συγκριτικά εύκολα. Το επίπεδο των αμοιβών αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα εργατικά συνδικάτα και στους εργοδότες και δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Εχει, έτσι, οδηγήσει σε επίπεδα αμοιβών από τα καλύτερα στον κόσμο για τις θέσεις εργασίας που απαιτούν εξειδίκευση. Κάτι το οποίο έχει επανειλημμένως επικαλεστεί ο Αμερικανός γερουσιαστής και άλλοτε προεδρικός υποψήφιος Μπέρνι Σάντερς.

Το θέμα του βασικού μισθού είναι ζήτημα αντιπαράθεσης όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά η ανισότητα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Τον Οκτώβριο η Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις της για μια νέα οδηγία που θα καλεί όλα τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν τη διαδικασία για τον καθορισμό του «κατάλληλου» βασικού μισθού. Δεν προβλέπει, πάντως, συγκεκριμένο ύψος μισθού.

Πηγή: kathimerini.gr